Какво всъщност искам от мъжа?

Какво всъщност искам от мъжа?
Снимка: Thinkstock

Все по-често започнах да си задавам този въпрос, на пръв поглед толкова елементарен, а всъщност с почти невъзможен отговор. Разбира се, като всяка Edna жена искам добро отношение и уважение, нежност и любов. Но като че ли искам и нещо повече и ми е трудно да намеря конкретна дума, за да го опиша.

Някои може би биха се възмутили на така прямо зададения от мен въпрос. И все пак, какво лошо има в това да искам нещо от човека, с когото съм? Та нима аз не давам?! Давам с удоволствие, отварям душата си, без да меря и да чакам да получа същото количество, давам от сърцето си и всеки моя мисъл е посветена на човека, когото обичам. Жените просто сме така. Когато обичаме, сме способни да пренебрегнем собствените си потребности и да се посветим на човека до нас.

Питам се дали това е правилно. Все пак става дума за душата ми, която раздавам "без жал", а не съм я намерила на улицата все пак. Затова си позволявам не само да давам, но и да искам.

И все пак какво искам? И как мога да искам от мъжа до мен да ми го даде, при положение, че дори самата аз не съм наясно какво е това? Звучи малко странно и налудничево, но това е, така се чувствам и не искам да се оправдавам за това. При по задълбочени опити да разбера какво искам и най-вече пишейки, се надявам да изляза от задънената улица и да стигна до някъде.

Това, което искам, ми се вижда толкова просто, а се чувствам затруднена да го облека в думи. Искам да бъда щастлива и обичана. Просто е, нали? И всеки човек ще разбере тези думи. Но ще разбере ли какво се крие зад тях? Ще може ли да вникне в смисъла, който лично аз влагам в любовта и щастието?

Би било най-малкото наивно да го очаквам от другите хора, все пак всеки има своя индивидуална представа за щастието и любовта. Т.е. отговорът вероятно е "не". Но хората не спират да вярват в любовта и всеки път, след като са претърпели разочарование, се впускат с нови сили в нейния кръговрат... с надежтата да е за последен път.

Трудна е тази игра на любов, защото в нея има или само победители, или само губещи. Опитът показва, че губещите са повече и така, по ирония на съдбата, бият победителите в тази доста смешна втора класация.

Егоизмът ли ни е в повече или инатът, защо не можем да надмогнем себе си и да се потрудим да бъдем сред истинските победители? Играта на любов е игра по двойки, няма място за инат и егоизъм. А двойката се нуждае от взаимно разбиране. Мисля, че това е отговорът, който търся и аз.

Да те погледна в очите, да ти се усмихна без думи, а ти да разбереш, че в душата си страдам, но не искам да го изрека. Да въздъхна тихо, а ти да усетиш, че имам нужда да си близо до мен и да ме погалиш. Да ти кажа: "всичко е наред", а ти да почувстваш скритата болка и да я излекуваш с любовта си. Това е, което искам.

Искам да виждаш в душата ми, да съм като отворена книга за теб и с всяка следваща страница да осъзнаваш, че не можеш и не искаш да се откъснеш от тази книга, макар понякога да не е лесно. Според мен това е висша форма на любов, на която много малко хора са способни, защото са твърде заети с личните си проблеми или твърде бързо се отегчават от подобни сълзливи потребности на Edna жена.

Но представи си, че и ти ми позволиш да прочета от страниците на твоята книга. Нима не би било хубаво да станем съавтори и същевременно главни герои на нашия собствен любовен роман?

Аз няма да съм с коса до земята и ти не бъди рицар на бял кон. Бъди себе си, а аз ще се опитвам да ти показвам хубавата част от мен. Само не забравяй да слушаш между думите, изказани и премълчани.

Ето това е, което искам от мъжа.

Автор: Михаела Петрова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти