Качествата на добрия мениджър

Качествата на добрия мениджър
Снимка: Thinkstock

Явленията и нещата от ежедневието се оказват най-поучителни. Дали като пасивни наблюдатели или не, дали  като част от даден екип, колектив или не, съвсем спокойнo можем да кажем, познаваме ли добрия ръководител или все още мечтаем да попаднем на такъв и да изпитаме радост и удовлетворение, че сме ръководени от човек, който успява да обедини, сплоти колектива и да създаде чувството на заедност.

Тези, които са понатрупали стаж, с лекота могат да говорят по темата – ако са имали възможност и са били на различни работни места, имат натрупани наблюдения и впечатления и познават много добре добрия или не дотам добър ръководител.

Добрият ръководител не демонстрира и не парадира с властта, която му е дадена. Той се отличава с добра професионална подготовка, притежава умения да води диалог, да разрешава по мирен път възникнали конфликти, държи се справедливо и честно с всеки един от колектива, защото добре знае, че всеки отделен служител участва и образува целия екип.

Добрият ръководител познава добре всеки свой служител, познава неговата подготовка и квалификация, поощрява и стимулира постигнатите успехи на всеки един, мотивира по-стеснителните и неуверените.

Добрият ръководител държи на експертите си, доказали се в своята работа и прави всичко необходимо да ги задържи, като ги възнаграждава достойно и осигурява възможности за тяхното кариерно развитие и усъвършенстване. Защото добрият имидж на една организация, фирма, учреждение зависи в най-голяма степен от експертите в нея, а те се изграждат с години.

Добрият ръководител знае, че обстановката, в която работят различни хора по възраст, квалификация  и трудови умения и способности, трябва да е спокойна и да предразполага за работа. Уравновесената и позитивна работна среда е предпоставка за по-големи резултати и ефективност. Добрият ръководител уважава своя екип и получава почит и уважение.

Добрият ръководител най-често управлява екип, който има ясна визия и води добронамерена политика, конкурентноспособна с възможности, които непрекъснато развива и разширява. Такова управление е за ръководители, които избират демократичния стил на управление.

Всичко, казано дотук, описва от една страна ръководители, които съществуват и не са само мит.

Следващите редове описват наблюдения от ежедневието, които представят ръководители-тирани, които се отличават, както казват експертите по фирмено управление и мениджмънт, с авторитарен стил на управление и ръководене. Онези ръководители, които демонстрират надменно отношение и поведение в работната среда и държат в страх подчинените си, като постоянно изразяват недоволство и се мръщят на почти всичко. Убедена съм, че познавате и такива или сте чували от ваши близки и познати, за нежеланието им да ходят на работа заради ръководителя, който постоянно е сърдит и недоволен.

С такъв управител трудно се постигат добри резултати, защото вместо енергията да се  използва и насочва за творчество и продуктивност , тя отива за разрешаване на често възникващи спорове и напрежение, които често са продиктувани от самия ръководител или от негови приближени служители. В такъв колектив няма сплотеност и липсва спокойна работна атмосфера. В такъв колектив експертите не са толерирани и има деление между хората, в такъв екип има текучество на кадри.

Защо взех отношение по темата? Защото е една от най-обсъжданите теми между приятели, познати, колеги  с дългогодишни наблюдения и впечатления и защото ми се иска да има повече ръководители от първия тип - добрият ръководител, който сплотява, обединява и развива чувството на заедност в колектива, за да го движи към успеха и просперитета.

Автор: Надие Карагьозова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти