
Дървената лъжица е задължителен кухненски атрибут на всяка добре въоръжена домакиня - неслучайно тя е един от най-практичните кухненски прибори (тук дори и бабите ни кимат одобрително).
Независимо дали разбърквате бистра пилешка супа или разнасяте домашен крем върху блат за торта, тя винаги е на разположение, за да изненадате приятно смейството ви с нещо вкусно.
Вижте съветите на професионален готвач, който насърчава да заменим всички кухненски прибори с дървена лъжица. Може би ще успее да убеди и вас да направите тази промяна още днес!
1. Дървената лъжица е издръжлива, което я прави изключително подходяща за разбъркване на гъсти смеси. Тя е достатъчно здрава, за да изстърже дъното на тавата, но без да уврежда повърхността на съда.
2.Дървената лъжица е топлоизолатор и не създава опасност от опарване и изгаряне на кожни участъци.
3. Тя е изключително подходяща за печене и по-деликатно готвене (например приготвяне на крем супи и сосове).
4. Естествено, дървената лъжица е универсален кухненски инструмент, но невинаги е най-добрата опция за приготвянето на всякакъв вид ястия. Не се препоръчва да я използвате за разбиване на белтъци или сметана.
5. Най-добре е да миете дървените лъжици на ръка. Не ги накисвайте във вода и не ги слагайте в миялната. Дървеният материал става чуплив, ако престои на високи температури дълго време. Освен това се погрижете да не останат никакви хранителни остатъци в пукнатините на дървената лъжица, за да не създаде благоприятна среда за развитие на бактерии.
Прочетете още:
- Край на митовете: ето кои са най-полезните мазнини за готвене
- А ти правиш ли това в кухнята?
- Правилата за готвене от учителя Петър Дънов