Хората, които редовно консумират не само плодове и зеленчуци, но и чай, кафе, ядки, шоколад и умерени количества червено вино и бира се радват на 20% по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания и 13% по-малък риск от смърт, причинена от рак.
До този извод стигат учените от Варшавския университет в Полша, провели изследване с участието на около 70 хиляди мъже и жени, чийто начин на живот е проследен в период от 16 години.
Още от Здравословно
-
Лесно и бързо: 17 упражнения, с които да поддържате мозъка си във форма
-
Кофеиново главоболие - когато кафето се превърне от приятел във враг
-
Ползите от водния ден: какво ще се случи с тялото ви, ако спрете да се храните за едно денонощие
-
Истината за кетонната диета или защо е важно да прилагаме лечебния глад
При сравняването на навици се стига и до заключение, че пушачите, чието меню включва гореспоменатите храни и напитки, имат също понижен риск от ранна смърт. Спазването на така наречена противовъзпалителна диета е благоприятно за хора, които страдат от редица заболявания, казва Фран МакЕлуейн, директор на Великобританската асоциация за здравни инструктори.
„Тъй като възпалението лежи в основата на повечето хронични заболявания, свързани с начина на живот, включително артрит, деменция, някои ракови и сърдечносъдови болести, диета, която намалява възпалението може да бъде от помощ“, казва МакЕлуейн за “The Independent”.
Тя припомня разнообразието от храни, които намаляват възпалението – например черен шоколад, който е богат източник на магнезий, цинк и други важни частици минерали, и червено вино, което съдържа фитонутриент ресваратрол, притежаващ противоракови и антивирусни свойства.
Според маркетинговата компания “Hitwise” търсенето на храни с именно такива качества е нараснало от началото на 2018 година.
Диетолозите обаче предупреждават, че съветите за хранене невинаги са подходящи за всеки, тъй като изследванията не са способни да бъдат представителни за всеки начин на живот и хранене. Преди да приведем в действие нечия препоръка трябва да се вземат впредвид няколко фактора като сън, физически активности, гени и професията, която практкуваме.