По дяволите, хора, декември е! Или защо НЕ е добра идея да се обесите с гирлянд

жена коледа
Снимка: Thinkstock

Вяра Иванова

Ако песента на Марая Кери "All I want for Christmas" звучи навсякъде - от радиото, от телевизора, от колонките във фитнеса и в супермаркета, от чешмата и дори я чувате в съня си, то изводът е само един - дами и господа, декември е!

Не ме разбирайте погрешно, всеки, който ме познава, знае, че обожавам Коледа и всички вълшебства и вкусотии, които вървят с този празник, но тук идва голямото НО.

Става ми някак съмнително, когато в магазините коледната украса кацне още на 1-ви октомври. Аз сега на есенните листа и циганското лято ли да се радвам или да започна да украсявам елхата и да си посипвам главата с изкуствен сняг?

Но най-голямата истерия започва с настъпването на заветния 1-ви декември. От този ден нататък хората вече смятат за абсолютно приемливо да отговарят на всичко с “Какво ти пука, Коледа е!”. Ама не, не е Коледа или поне за още 24 дни.

Всичко започва с безкраен поток от снимки на елхи, вълнени чорапи, камини и чаши с горещ шоколад, върху които пише “Здравей, декември”, “Дойде най-вълшебното време от годината” и “Коледа е тук!”.

А след това животът ни се превръща в безкрайна върволица от декемврийски празници, партита, мандарини, ухание на канела и пуловери със снежни човеци.

Първо идва Никулден, животът е бутане на опашки за евтино филе от сьомга, аромат на скумрия в целия блок и много тагнати именици на снимки със Св. Никола и шаран във Фейсбук.

След това е ред на 8-ми декември. Повечето отдавна не сме студенти и си постваме стари снимки от студентски купони във Фейсбук, които всъщност е по-добре никой да не вижда. Настоящите студенти пък са в Банско, то е ясно, и се клатят в ритъм на най-новия чалга хит. Тях няма какво да ги мислим и коментираме.

А после следва какво? Точно такааа - коледните партита или иначе казано колежки с мрежести чорапогащници, рокли с пайети, червени устни ала Мерилин Монро, пияни колеги с разкопчани колани, безплатно уиски, 10 броя хапки с луканка, които свършват за около 1.3 милисекунди и много тежки евъргрийни, на които никой не знае как да танцува.

И няколко дни след това най-сетне можем да кажем, че е Коледа. И тази година ще обикаляме паникьосано магазините за подаръци в последния момент, ще се бием за място на паркинга в мола, ще търсим рецепти за цяло печено прасенце, ще гледаме “Сам вкъщи” до откат, а Марая Кери все така ще си звучи отвсякъде като вътрешен глас, който ни напомня, че трябва да сме добри и усмихнати, да носим чорапи с еленчета и да светим от радост като коледна елха.

Накрая поне ще сме хапнали като за последно, ще сме си снимали коледния сервиз поне от 6 различни ъгъла и ще сме останали без никакви пари, защото е Коледа - О, време на чудеса!

А пък новогодишната нощ по стара традиция ще е пълна с напрежение и очаквания, защото е важно да посрещнем новата година с грим, прическа, нови дрехи, нови чорапи, пълна маса и музика, от която не можем да си чуем приказките.

И докато все още не сме изтрезнели от новогодишното надпиване с водка и кофти шампанско, идва ред на всички имени дни, за които “просто няма как да не се почерпим по едно”. И нека порочният кръг на безкрайния празник се завърти отново през 2024-та!

Аз лично си пускам Марая Кери още в този миг и се отдавам напълно на коледното настроение, защото всъщност няма нищо по-хубаво от цялата тази лудост. Щом я преживявам, значи съм жива и здрава и ме чака дълъг списък с подаръци и тичане из мола като Юсеин Болт.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти