Гъбите: суперхрана срещу Алцхаймер

Гъбите: суперхрана срещу Алцхаймер
Снимка: Thinkstock

Малайзийски учени установиха, че гъбите съдържат биоактивни съединения, които могат да намалят или отложат развитието на невродегенеративни процеси, участващи в болестта на Алцхаймер, съобщи в. "Дейли мейл".

Такива свойства имат някои ядливи и медицински гъби. Те засилват растежа на нервите в мозъка и предпазват от причинителите на възрастови заболявания.

Гъбите - уникалното творение на природата

Учените от университета на Малайзия са анализирали научна информация за гъбите и активните им съставки срещу деменция. Те са избрали 11 различни вида гъби и са изследвали ефекта им върху мозъците на мишки и плъхове.

Резултатите показват, че всички изследвани гъби са увеличили производството на растежен фактор за нерви, който участва също в поддържането, разпространението и оцеляването на определени нервни клетки в мозъка.

Диета с гъби от Холивуд

Това подобрява регенерирането на периферните нерви - мрежата от двигателни и сензорни нерви, която свързва главния и гръбначния мозък.

Стимулирането на производството на растежния фактор може също да предпазва невроните от химически вещества, които убиват клетките.

Как да си приготвим перфектния пастет?

Особено полезни за мозъка са няколко азиатски медицински гъби, като рачи крак, лъвска грива и рейши.

банери нови
Снимка: Edna

банери нови
Снимка: Edna

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти