Пречистване на организма с тиква

Пречистване на организма с тиква
Снимка: Thinkstock

Тиквата е перфектният есенен плод, подходящ за диетично хранене със съдържанието си само на 25 ккал в 100 г.

Тя може да бъде приготвена по най-различни начини: печена, варена, панирана, на пара, на пюре, на супа, на омлет и т.н. С малко повече въображение, може да сътворите чудеса от тиква и да получите в замяна подсилена имунна система и понижено кръвно налягане.

Но защо тиквата е толкова удачен избор за есенно-зимната ви диета?

Това е заради богатото ѝ съдържание на калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо, а също така и ценните витамини С, В1, В2, РР.

Освен всичко, оранжевият плод се бори успешно със свободните радикали и спомага за свежия тен и сияйната кожа, благодарение на каротиноидите в нея.

Диетата с тиква е идеалният вариант за тези, които искат да отслабнат с няколко килограма и в същото време искат да подобрят здравословното си състояние, тъй като тиквата превъзхожда останалите есенни плодове по съдържание на полезни вещества.

Например, по съдържание на провитамин А тиквата е 5 пъти по-богата в сравнение с морковите и 3 пъти повече в сравнение с наличието му в говеждия черен дроб. Това е причината офталмолозите да препоръчват на хората с нарушено зрение да консумират често ястия с тиква, сготвена по различни начини и да пият тиквен сок.

Но внимавайте с консумацията на сурова тиква, ако имате проблеми със задстомашната жлеза или стомашно-чревния тракт.

Тиквата действа благоприятно на отоците по краката заради диуретичното си действие. Полезна е за отслабване, за болни бъбреци, черен дроб, анемия, запек.

Ако я подслаждате с лъжичка мед, вместо захар, ще прочистите организма си само за седмица! Нужно е малко движение и обилна консумация на билкови чайове и вода.

Ето и Edna вкусна и питателна рецепта за десерт с тиква:

Продукти: 1,300 кг. обелена и почистена сурова тиква, 200 гр. стафиди, 150 гр. орехи, 1 ч.ч. прясно мляко с 3.6% масленост (може и обезмаслено). Всички продукти се задушават, докато омекнат и след това част от микса се добавя в порция кисело мляко, с малко канела по желание.

Неслучайно диетолозите смятат тиквата за идеално средство в борбата с излишните килограми. С подходящ хранителен режим с тиква може да се отървете от 8 кг за 12 дни и като бонус ще пречистите организма си, ще засилите имунитета си и ще изчистите шлаките.

Диетичният режим е с продължителност от общо 12 дни, които са на 4-дневни етапи, т. е. менюто се повтаря на всеки 4 дни.

Първи ден: Закуска - тиквена салата и тиквена каша; Обяд - тиквена супа; Вечеря - Печена тиква.

Втори ден: Закуска - тиквена салата и тиквена каша; Обяд - постна зеленчукова супа и пържена тиква; Вечеря - печени ябълки на фурна с 3 сини сливи.

Трети ден: Закуска - тиквена салата и тиквена каша; Обяд - супа топчета; Вечеря - салата от тиква с ананас.

Четвърти ден: Закуска - тиквена салата и тиквена каша; Обяд - зеленчукова супа, задушени чушки; Вечеря - тиквено рагу.

А  ето и как се приготвят някои от предложените ястия:

Тиквена салата: Нарежете сурова тиква и 2 моркова, смесете и полейте с лимонов сок.

Тиквена каша: Нарязаната тиква варете 30 минути. Прибавете към нея няколко супени лъжици зърнена култура (жито, овес, елда) и варете още 30 минути. Не подслаждайте със захар.

Тиквена супа: Нарежете тиква, морков, чушка и два картофа. Всичко се вари и към края на приготвянето се прибавя нарязан на ситно домат и магданоз на вкус.

Салата от тиква с ананас: Направете си сухари от бял хляб, нарежете тиквата и ананаса, смесете ги и това е всичко.

Бързо, лесно, вкусно!

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти