Заради COVID-19: Какви ще са правилата през новата учебна година

Нито едно училище няма да остане затворено на 15-ти септември, увериха пред NOVA от Министерството на образованието. Училищата вече имат набавени литри с дезинфектант, почти готови са и правилата, по които ще се учи.

Първи учебен ден на 15-ти септември ще има.

Образователните експерти и училищата пък са почти готови с екшън план как да протече учебната година. И така – учениците задължително ще носят маска в общите части на училищата, спортът ще бъде на открито, а ако се наложи, обучението ще преминава в дистанционна форма.

деца училище
Снимка: Istock

Мерките за безопасност в училище ще започват още при входа – ще се преминава само след филтър, а видимо болните ще се връщат. А тази година дори на най-малките ученици ще се наложи да влязат в училище с маска.

От мерки за безопасност ще се направи и всичко възможно учениците от отделните класове да не се смесват:

„Най-общо казано при болен ученик само класът ще бъде под карантина”, обясни експертът към МОН Евгения Костадинова.

А сега – успоредно с текущите ремонти, училищата вече набавят и стотици литри дезинфектанти за почистване на повърхности и такива за ръце. Отворен остава въпросът как ще се процедира, ако се наложи семейство да остане под карантина заради заразен ученик. Ясно разписаните правила, мерки и препоръки ще са напълно готови в края на месеца.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти