5 съвета, които всеки родител на тийнейджър трябва да знае

Всички искаме най-доброто за децата си и се стараем да им го осигурим. 

От нас се очаква от момента, в който се роди новият член на семейството ни, по един магически начин и разчитайки само на инстинктите си, да сме подготвени да бъдем функционални и успешни родители. Действителността често е различна от очакваното.

Да бъдеш родител е повече от роля в нашето ежедневие. Да бъдеш родител е изкуство, което изисква търпение, постоянство и готовност да се променяме.

Специалистите от Инсайт България, провеждащи регулярни семинари за тийнейджъри, предлагат 5 съвета в помощ на всеки родител, преминаващ през през бурните тийн години на детето си.

Избягвайте първосигнални и общоприети определения за вашия тийнейджър

Нерядко възрастните определят детето в тази вълнуваща възраст като "кошмар", а често срещано мнение е "хормоните му просто бушуват" и това обяснява всичко. Понякога не се замисляме, че нашият стил на поведение като родители може да е причина тийнейджърът у дома се държи грубо или често да сменя настроението си. Пробвайте да смените подхода на общуване. Седнете, като възрастен с възрастен, и поговорете какво притеснява вашето дете относно начина, по който общувате. Понякога подобно отношение ще покаже на младия член на вашето семейство, че го зачитате като пълноправна личност и това често води до промяна на поведението и опит да заслужи вашето уважение.

Спомнете си времето, когато сте били тийнейджъри

Помните ли времето, когато се криехте от вашите родители и водихте телефонни разговори по цели нощи с приятели, а песента на Джон Жон Джоуви – „Always” сякаш бе написана за вашия живот.? Противоположният пол едновременно ви ужасяваше и вълнуваше? Помните, разбира се! Тогава защо само споменаване на думата тийнейджър ви тревожи толкова много? Юношеските години са период на засилен растеж не само физически, но и емоционален и интелектуален, така че не трябва да се учудваме или да заемаме отбранителна позиция, ако детето ни често е объркано и с променливо настроение. Винаги помнете, че човекът срещу вас е млад, енергичен индивид, който е на прага да се превърне във възрастен и има нужда от цялата ви подкрепа и любов.

тийнейджъри деца родители
Снимка: Istock

Не забравяйте, че всеки може да се научи да бъде по-добър родител

Различните родителски стратегии произтичат от различните виждания за юношеската природа, както и за ролята на родителите. Понякога проектираме собствените си стремежи върху младия човек до нас, друг път го притискаме твърде много, лишавайки го от избор. Понякога му даваме твърде много свобода, която може да бъде възприета като проява на незаинтересованост от наша страна. Родителите често мислят, че детето им е неподготвено, зависи емоционално от тях и заради това се нуждае от тяхната намеса, за да "напусне дома". Други родители вярват, че тийнейджърът не може да се справи сам, поради което често е критикуван, напътстван и воден постоянно в "правилната посока".

Никога не забравяйте - човек не се е ражда научен. Ако наистина искате да се развивате като родители и имате нужда от външно мнение относно поведението ви на родител, то ви препоръчваме да потърсите специалист или да посетите семинар за родители, които да ви представят външна и безпристрастна гледна точка.

тийнейджъри деца родители
Снимка: Istock

Замислете се над проявите на инат на вашия тийнейджър

Юношите често се проявяват като гениални стратези в придържането към поведение, което може да ви подразни. Не ви харесва да си лягат с дрехите, ами те точно това ще направят. Карате ги да си оправят леглото всяка сутрин, а всеки път го заварвате в безпорядък. Ако ги помолите да се държат тихо и мило по време на вечеря с шефа ви, те все ще намерят начин как да ви злепоставят, хапейки устни, коментирайки храната и въртейки очи.

По мнение на психолози, това е форма на негодувание срещу непоискани съвети и твърде много внимание от ваша страна. Така младежите изразяват желанието си да бъдат оставени на мира, за да почувстват, че са способни да намерят пътя си без родителска помощ, че са пораснали и разумни, а желанието да им помогнем често се възприема като пряка намеса в личния им живот и отключва негативни реакции и поведение. Почакайте колкото е необходимо, юношата сам да потърси вашето съдействие и съвет и по този начин вероятно ще спестите доста неприятни емоции у дома.

тийнейджъри деца родители
Снимка: Istock

Възприемайте "тийн революцията" като нормален етап от израстването на вашия тийнейджър

Детето ви се облича в черни дрехи, носи гердани с шипове, гримира се в черно, моли ви да му купите кубинки и слуша странна музика... Спокойно! Това не е повод за безпокойство. Това е явен сигнал, че юношата предизвиква познатите до момента семейни и обществени правила и ценности, за да установи собствената си идентичност. Своеобразният бунт, както най-вероятно изглежда в очите на много родители, независимо дали е свързан с избора на дрехи, предпочитаната музика, или купоните до зори, е начин да се скъса с детските години и да се поеме по пътя на възрастните.

Според доктор Анна Фройд, австрийски психолог, шестото и последно дете на Зигмунд и Марта Фройд, това тийн поведение е тип "програма" за развитие, чрез която младите хора се стремят да се освободят от детските си връзки с родители и да установят нови идентификационни модели с връстниците си, търсейки своята идентичност като завършени и самостоятелни индивиди. Приемете този период с отворени обятия и съзнание и помогнете на юношата в това прекрасно приключение на търсене на себе си.

За това как да бъдем добри родители можем да говорим много. Тук мненията са равни на броя родители по света. След като сте прочели тази статия, то най-вероятно сте в търсене на начини да се справите с предизвикателството, наречено "тийнейджър". Пожелаваме ви успех и да не забравяйте, че вие сте най-важният учител в живота на детето ви и ако имате желание, ще се справите по най-добрия начин.

Трогателните съвети на едно дете към неговите родители

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти