Венера, любов и анахата чакра

Венера, любов и анахата чакра
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Четвърта чакра, или анахата, се намира на нивото на сърцето и се управлява от планетата Венера. Сърдечната чакра е много по-мощна, отколкото си даваме сметка. В китайската медицина се разглежда като мястото, където пребивава Духът. Когато тази чакра е силна и здрава, изпитваме чувство на любов към себе си, радост и веселие. В нея се съдържа способността ни да вдъхновяваме другите и себе си, затова оттук извират артистичността и креативността, независимо дали ги изразяваме чрез музика, рисуване, танц или писане.

Сърдечната чакра ни дарява с искрена скромност и състрадание както към себе си, така и към другите. В сърцето няма осъждане, но има само божествена любов. Ако анахата чакра е ранена, ще страдаме от безрадостност, депресия, хронична тъга, меланхолия и чувството, че никой не ни обича. Трудно ще допускаме любов, неохотно ще се доверяваме на връзки, ще се съмняваме в себе си. Това ще съответства на трудна позиция на Венера в хороскопа.

Венера в хороскопа представлява онова, което ценим. Тя е богинята на любовта и красотата и олицетворява психическата ни функция да усещаме, привличаме и създаваме равновесие, единство и хармония. Когато балансът е налице, Венера в нас се чувства лека, красива, обичана, доволна и съвършена. Става дума за природното съвършенство, където всяка криволица или асиметрия си е на мястото и се влива на време в общия поток на проявленията. Когато има дисбаланс, нашата венерина енергия е фрустрирана, изпитва дистрес и изисква действие, което да възстанови равновесието.

По отношение на здравето Венера ни дава чудесното усещане за благоденствие, енергичност и жизненост. Тя ни предупреждава, когато имаме нужда от спорт или се претоварваме с работа. Алармира ни, че трябва да избягваме захарта, да отслабнем, да се пречистим, когато естетическото ни чувство е наранено, щом се погледнем в огледалото, а тялото ни е загубило блаженото природно преживяване за хармония, баланс и любов към себе си.

Венера ни помага да се отваряме за другите, да поддържаме равнопоставени взаимоотношения и да бъдем толерантни. Тя е изкусителката и прелъстителката, която има непрестанна нужда да получава позитивна обратна връзка, да се оглежда в очите на другите, да дава и приема любов, за да се изпълва с усещане за цялост и завършеност.

Стремежът на Венера да постигне хармония на всички нива се проявява и в изкуството. Естетизмът и красотата са пряко подчинени на усещането и възприятието за космически и природен ред. Затова и Венера се асоциира с изяществото във физическите форми.

Венера и сърдечната чакра се съотнасят със сетивото допир. Когато прегръщаме другия, ние имаме усещане за това какво чувства той в своето тяло. Създава се връзка, сетивен и емоционален обмен. Чрез анахата чакра ние приемаме и отдаваме любов, осъществяваме контакт и установяваме близки отношения с приятели, партньори, родители, роднини, деца. Свързва се с елемента въздух, а затрудненията с дишането и проблемите с белите дробове свидетелстват за напрежение в сърдечната чакра. Чрез нея ние проявяваме състрадание, нежност, безусловна обич; изпитваме житейска пълнота, благоденствие, приемане, сигурност. Тя ни събужда за поезията, изкуството и творчеството.

На физически план чакрата регулира циркулацията, имунната и дихателната система. На нейното ниво се намира тимусната жлеза, която произвежда Т-клетки – "воините" на имунната система – и ни пази от външни нашествия и инфекции. Тимусната жлеза регулира растежа на детето, който е най-интензивен около 14-тата година, след което тя закърнява. В много редки случаи тимусната жлеза запазва своите размери и функции и след пубертета, което води до женственост при мъжа и мъжественост при жената – статус тимусинус. Хора, чиято тимусна жлеза остава активна и на зряла възраст, принадлежат към тимусо-центричен тип. Чертите им остават закръглени и детски; кожата им е прозрачна; косата им е тънка и копринено мека. Обикновено те се отличават с хубост, слаба практичност, неприспособимост към живота. Физически са неиздръжливи и трябва да полагат извънредни грижи за тялото си.

Навярно, заради връзката на тимусната жлеза с детското развитие и запазването на детска невинност, ефимерност, "окръгленост", анахата чакра в някои системи се асоциира с Луната, а не с Венера. От друга страна я съотнасят и към Марс заради войнствената и защитната функция на Т-клетките.

Венера много по-пряко обаче съответства на панкреаса и сетивото вкус. Панкреасът е жлеза от храносмилателната и ендокринната система, която произвежда както важни хормони като инсулин и глюкагон, така и панкреатичен сок, съдържащ храносмилателни ензими. Панкреасът регулира въглехидратната обмяна чрез хормоните – глюкагонът разгражда гликогена и повишава нивото на кръвната захар, а инсулинът понижава нивото ѝ. Ензимите участват в по-нататъшното разграждане на въглехидратите, протеините и мазнините. Когато всички тези процеси са в баланс, нашето тяло представлява здрава и жизнена система в динамично равновесие, която разполага с оптимални нива на енергия. Тогава сме в състояние на благоденствие и хармония. Нашият здрав дух обитава здраво тяло, което асимилира с лекота подходящите хранителни ресурси, превръщайки ги в енергия.

Нерядко прекаляването с храна, особено сладка, е сигнал, че на емоционално ниво ни липсва любов към себе си и другите. Хормоналната система, в качеството ѝ на огледало на емоционалните потоци и процеси в нас, е извън строя. Много е вероятно Венера в хороскопа да е "ранена" по рождение или по транзит от труден контакт с Плутон, Марс, Уран или Сатурн.

Четвърта чакра е мостът между долните и горните чакри. Говори се, че нашата западна култура основно се занимава с темите на първите три чакри – пари, секс и власт. Изчистим ли емоционалните зависимости по първите три чакри, можем да започнем да се отваряме за висшите качества на горните чакри. Ако анахата е блокирана, ще треперим от страх, че не ни обичат. Ще се въздържаме да даваме и получаваме любов.

Сърдечната чакра се лекува чрез развиване на състрадание, преданост и чувство за свързаност с другите. Напевите отварят сърцето и намаляват чувството за отделеност. Комбинацията от свещени мантри на различни духовни традиции и танци помага за свалянето на изкуствените прегради, които ни препречват пътя към цялото. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти