Юпитер и втора чакра

Юпитер и втора чакра
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Юпитер е мъдрецът в нас. Той отразява психическата способност у човека да се учи от собствен опит, да възприема света с всичките си сетива, да преработва преживяванията, свързвайки парчетата информация в смислена цялост на познание и мъдрост. Чрез Юпитер асимилираме посланията на живота и ги превръщаме в част от съществото ни.

Ако Меркурий ни помага да се учим чрез информацията и знанията, които идват към нас от другите, то Юпитер отговаря за по-бавния процес на формиране на вътрешната истина, изконната мъдрост, философските ни нагласи и светоглед. Чрез Юпитер виждаме, или по-скоро усещаме, ситуациите в тяхната цялост, той е образното възприятие, докато Меркурий е линейната, аналитична мисъл.

Юпитер е символното мислене, което е езикът на душата. Чрез образите и символите, които психиката ни генерира, научаваме за собствения вътрешен мит, около който е организирана съдбата ни. Чрез символното мислене на Юпитер свързваме парчетата реалност в смислова цялост и животът ни на индивиди затрептява в своята уникалност и героичност.

Затова и най-голямата планета в Слънчевата система с лекота улавя възможностите в живота, носейки ни късмет и спечелвайки си прозвището "великия бенефик, добротворец", защото чрез нея обвземаме в светоусещането си всичко онова, което синхронично вибрира на честотата на присъствието тук и сега, дух в тяло. Юпитер изпълва съществуването ни с благодат и изобилие, подхранва вкуса ни към удоволствията, дава усещане за удовлетворение и позитивни очаквания. Юпитер вижда надалеч, прозира смисъла, а наличието на смисъл ражда оптимизъм. Свързва се с хипофизата и втора чакра, сакралната.

Сакралната чакра или Свадищана се намира на два пръста под пъпа. Сва означава "аз", а щана – "обиталище", тоест Обиталище на аза. Въпреки че кундалини се намира в муладара чакра, нейният дом всъщност не е там. Когато човек започне да преживява кундалини, той усеща истинската ѝ природа не в основата на гръбначния стълб, а в сакралната чакра. Свадищана е чакра на креативността, чистото внимание, чистото познание. Тя ни свързва с вътрешния източник на вдъхновение и отваря сетивата и съзнанието ни, за да можем да преживеем красотата около нас. Пречиствайки този център, надскачаме животинската природа.

На физическо ниво Свадищана чакра е свързана с женските яйчници и мъжките тестиси. Тя се грижи за черния ни дроб, бъбреците и слабините. Отговаря за размножаването, лимфната система и менструалната секреция. На физическо ниво управлява репродукцията, на ментално – креативността, на емоционално – радостта, на духовно – ентусиазма. Родее се с елемента вода. Юпитер управлява огнен знак, но екзалтира във водния знак Рак, където неговата вродена интуитивност тържествува, вдъхновението му черпи с пълни шепи от безграничния океан на колективно несъзнаваното, символизирано от Рака.

Хипофизата е един от главните ендокринни органи при човека. Тя произвежда хормони, които оказват влияние върху основни функции на организма. Ръководи дейността на всички останали жлези в човешкото тяло. Хормоните на хипофизата могат да се разделят на такива, произвеждани от предния дял, и такива, произвеждани от задния дял на жлезата. Произвежданите от предния дял играят централна роля в растежа на организма, като определени дисфункции водят до изоставане или гигантизъм – Юпитер управлява принципа растеж и разширение; разпукването на фоликулите в яйчника и стимулирането на тестостероновата секреция – областта на  втора чакра.

Произвежданите от задния дял хормони регулират възбудимостта на маточната мускулатура в края на бременността, подобрявайки ритмичните контракции и улеснявайки раждането.

Хипофизата действително напомня за диригент, който трябва умело и находчиво да поддържа синхрона в изпълнението на целия оркестър. Или за Зевс (Юпитер), изправен гордо на своя Олимп, откъдето вижда всичко (със своето трето око) и раздава правосъдие, за да не се разпадне нито долният, нито горният свят. Той е надарен от живота на всички нива и притежава в изобилие, затова и не може да удържи дивия си импулс да дава – мъдрост, знания, прозрения, да сее семето си, да се плоди и да се множи.

Втората чакра е свързана с изявлението на кретивността и сексуалността, с канализирането на базисната жизнена енергия и емоциите. Юпитер управлява разширяването на съзнанието. Ако сме израснали в семейство, в което емоционалността и сексуалността са табу, това директно оказва негативно влияние върху втора чакра и усещането ни за експанзия. Ако потиснем една област на Свадищана чакра – да кажем сексуалната – тогава всички останали сфери, управлявани от нея ще страдат – страстта, творчеството, дълбоката емоционалност. Когато втора чакра е отворена, ние сме във връзка с първичната жизнена сила или кундалини – фундаменталната електромагнитна енергия, която оживява тялото и духа.

Втората чакра управлява въпросите за оцеляването на вида, репродуктивната система, семейството, децата, социалната принадлежност и солидарността с обкръжението. Тя е сексуалният център, чрез който израстваме и се развиваме с помощта на взаимоотношенията. Нисшото ѝ проявление включва бягство от реалността, чревоугодничество, липса на мярка във всяко едно отношение, догматизъм, докато висшето откриваме в градивен ентусиазъм, радост от живота, креативност, финансова стабилност и щедрост.

Втората чакра може да се подсили с насърчаване на творчески занимания – рисуване, пеене, танци, сценични изяви, градинарство, грижа за тялото, удоволствия; всичко, което ни носи радост и усещане за пълнота и единение с живота и цялото.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти