Маргарет Тачър - Желязната лейди или неувяхващ пример, че една жена може да постигне всичко

Обичана и мразена, приемана и отричана, харизматична, силна и работеща с размах, Маргарет Тачър е една от най-влиятелните жени в историята на политиката и обществените афери. Тя е и първата жена премиер в историята на Великобритания и в цяла Европа, като заема този пост повече от 10 години.

Тачър е една от онези само 25 жени, които през 1959 са избрани в британския парламент. В Англия жени депутатки има наистина още от 1919, но единственото, което е направено дотогава за интеграцията им, е тоалетната за "дамите депутатки". Политиката все още е мъжко занимание.

По време на своето управление, поставяйки в основата на политиката си осъзнатия национализъм, тя предприема мащабни икономически и социални реформи и успява да върне вярата на британците в техните традиционни ценности и във възможността страната да възстанови поне отчасти позициите си на световната политическа сцена.

маргарет тачър
Снимка: Getty/Gulliver

Величествената дама на британската политика често е наричана „Желязната лейди" – прозвище, което тя приема със задоволство и което я съпътства до края на живота й.

Твърдият имидж на Тачър бива неволно затвърден от СССР. По повод една нейна реч армейският вестник "Красная звезда" я заклеймява като "желязната лейди" и така създава един мит. С този си имидж тя печели парламентарните избори през май 1976 и става първата жена министър-председател в Европа - изненада не само за англичаните, но и за целия свят.

След като в течение на годините Тачър спечели още два пъти изборите, нейната дамска чанта - първоначално символ на женска слабост - се превърна в символ на нейната неограничена власт. Веднъж нейните министри отиват на заседание при министър-председателката и виждат аксесоара на масата пред празния стол на Тачър. "Да започваме", казал един от тях. "Чантата е тук."

Маргарет Тачър почина на 87-годишна възраст на 8 април 2013 г. и беше изпратена с церемониално погребение с пълни военни почести.

Днес ви предлагаме да прочетете някои от най-великите мисли на една силна жена, която трябва да бъде вдъхновение за всички нас!

Великите мисли на Маргарет Тачър

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти