Защо да ядем повече праскови?

Защо да ядем повече праскови?
Снимка: Thinkstock

Прасковите са не само онзи сладък и сочен плод, който обожаваме да ядем през лятото, а и източник на много полезни вещества.

Прасковата ненапразно се е считала за божествен плод в Китай. Тя съдържа ценни органични киселини - ябълчена, винена, лимонена, както и минералите - калий, желязо, фосфор, манган, мед, цинк, селен и магнезий.

Богата на витамин С, витамини от група В, включително и фолиева киселина, витамин Е, К и етерични масла.

Консумацията на праскови е много препоръчителна при констипация и киселини. Те повишават отделянето на стомашни сокове, подпомагат храносмилането и подобряват функцията на червата.

Допринасят за отделянето на шлаки от организма и пречистването на стомашно-чревния тракт.

Заради високото съдържание на калий, прасковите се препоръчват при нарушения на сърдечния ритъм, а желязото ги прави изключително полезни при анемия.

Яденето на праскови се отразява благоприятно и на настроението. Заради съдържанието на магнезий, прасковите повишават чувството на щастие, допринасят за емоционалното равновесие и дори действат като афродизиак.

Как да консумираме и съхраняваме прасковите?

Хубаво е да се ядат, когато са узрели и леко меки. Ако са още твърди и зелени, добре е да поседят на стайна температура, докато омекнат и почервенеят.

Много от ценните им вещества се запазват дори и при консервиране.

Прочетете още:

Ядки с лечебни свойства

Магнезий – тайната на дълголетието

Лечебните храни, наподобяващи човешки органи

Автор: Ирина Митева

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти