4 асани за вечна младост

4 асани за вечна младост
Снимка: Личен архив

Гъвкавостта на гръбначния стълб според хата-йога е най-важното условие за запазване на младостта и физическата издръжливост. 

Упражненията за подобряване на подвижността на ставите ги предпазват от заболявания и запазват гъвка­востта на тялото до дълбока старост.

Днес съм ви избрала само 4 асани, които изискват добра физическа подготовка, но ако се научите да ги изпълнявате, ще съхранят тялото ви за дълго време. 

Не ги опитвайте сами, ако имате здравословни проблеми. 

Ако нямате заболявания, ги правете всеки ден и оставайте в тях според възможностите ви – от няколко секунди до поне минута, като се опитате да бъдете неподвижни. 

Нужно е да релаксирате след всяко упражнение, като лягате по гръб и се отпускате за минутка.

Първо подгответе тялото и най-вече гърба със „слънчевите упражнения“.

Направете – „полусвещ“ или „свещ“. Ако можете, вместо тях изпълнете само стойка на глава – царицата на асаните. Тези обърнати пози подмладяват цялото ви тяло.

Заемете „главоколянна“ поза, като се опитвате всеки път да навеждате тялото и главата към краката, докъдето можете. Дръжте гърба изправен.

Продължете с поза „лък“, която поддържа гръбнака силен и здрав. Придава енергичност, жизненост, сила и вечна младост.

Спомняте ли си как в детството правехте "мост"? За да не загубите тази подвижност на тялото до старини, продължете да го правите. Поза „мост“ съчетава в себе си ефекта на позите „лък“, „кобра“ и „скакалец“. Ако обаче не можете да я изпълните, я заместете с „кобра“ и „скакалец“.

Поза "кобра" сама по себе си също има огромен естетичен ефект след „свещ“ и „главоколянна“. Заздравява гръбнака. Той става гъвкав и еластичен. С нея изчезва умората и сковаността в гърба.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти