Защо качваме след отслабване?

Защо качваме след отслабване?
Снимка: Thinkstock

Биляна Божилова

Отслабването не е само да увеличиш движението и да намалиш яденето. Да поддържаш добра форма е ежедневно предизвикателство, особено, ако генетично си склонен към напълняване.

Йо-йо ефектът често е резултат от отслабване със строги диети, които имат временен ефект, отслабват не само тялото, но също волята и живителните сили на организма.

Кои са основните причини за качване на свалените килограми и как да ги избегнем?

Загубата на воля и мотивация
Въпреки мита за желязната воля, истината е, че имаме ограничена самодисциплина всеки ден. Така че, ако изчерпате запасите си от воля с въздържането от парче шоколад, може да се окаже, че по-късно ще сте готови на много по-големи прегрешения.

Затова най-добре е сутрин да планирате и храненията и тренировките си за деня, докато още имате висок запас на мотивация. Не е нужно стриктно да броите калориите на закуска, което е най-важното хранене за деня и умът се нуждае от енергия. По-добре запазете волята си за вечерта, особено между вечерята и лягането. Тогава е най-важно да не се поддавате на вредни изкушения.

Неосъзнатото забавяне на метаболизма
Пониженото тегло означава и по-малко изгаряне на калории. Жените с наднормено тегло изразходват повече калории по време на тренировка, тъй като тежат повече и се изисква по-голямо количество енергия за раздвижване на по-тежкото тяло. Но когато отслабнете, организмът се нуждае от по-малко количество калории, съответно изразходва по-малко.

Така че, ако не намалите количеството храна, което отговаря на новата ви фигура, бързо ще си върнете свалените килограми

Еднаквостта в тренировките
Когато свалите килограми, губите мазнини и мускули. Тук правя важното уточнение, че ако увеличите приема на протеини по време на отслабване, ще помогнете на организма да не стига до загуба на мускулна маса. Непрекъснато трябва да се променят тренировките, защото мускулите трябва да се изправят пред различни предизвикателства и фитнесът да не се превръща в рутина. Защото рутината води до загуба на желание за трениране и до това мускулите ви да привикнат. Спортувайте разумно с високо-интензивни интервални тренировки, така че тялото да продължи да изгражда мускулатура и да изгаря калории, без риск от загуба на удоволствие от фитнеса.

Непълноценният сън
Пълноценният сън не само помага да се чувстваме по-енергизирани, но също поддържа тялото във форма. Когато системно не си доспиваме, по-често ще поглеждаме към хладилника и шкафа за вредни храни, за да си набавяме необходимата енергия. Освен това организмът произвежда повече от хормона грелин, който повишава апетита и по-малко от хормона лептин, който подсказва кога е време да спрем да се храним. Излишно е да споменавам, че когато сме изтощени, метаболизмът се забавя.

Липсата на резервен план
Празнуването на победата над излишните килограми със сладкиши и чипсове не помага за запазването на теглото, за жалост. Всеки ще си върне свалените килограми, ако се върне към режима си на хранене. Затова отслабването трябва да е постепенно и да се превърне в начин на живот.

Здравословното и балансирано хранене в малки порции трябва да е ежедневие, а не временен период „на диета съм“. Така вместо да се съсредоточавате около това какъв диетичен режим да спазвате, за да свалите няколко килограма, по-добре направете генерални промени в храненето си. Включете повече зеленчуци и пълнозърнести храни за сметка на рафинираните и преработени продукти.

Връщането към старите вредни навици
Само защото сте решили, че ще промените какво ядете, не означава че автоматично ще обръщате внимание на това как и защо го ядете. Важно е да се замислите върху средата и хората около вас.

Дали чувствате неконтролируемо желание да хапвате, когато сте в ресторант с приятели или мързелувате, докато браузвате в Интернет или гледате филми? Поддавате ли се на това да купите повече храна за по-малко пари, защото по-полезната храна често излиза по-скъпо. Замислянето върху тези и подобни въпроси помага да разберете на какво се гради волята ви и какво ви помага да сте мотивирани.

Ако не преосмислите начина си на хранене и въобще на живот, умът и метаболизмът може да ви изневерят, когато диетата приключи.

Още от същия автор:

Обувките на есен 2015

Най-модерните чанти за есен/зима 2015-16

Отново във форма след отпуската

Парти дрескод: Мини

Как работата ни прави дебели?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти