Наднорменото тегло – проблемът на българките

Наднорменото тегло – проблемът на българките
Снимка: Thinkstock

Почти половината от представителките на нежния пол в България страдат от наднормено тегло.

Последният анализ от Световно изследване на заболяванията, свързани със затлъстяването от 2013 г. показва, че е налице шокиращо повишаване на честотата на затлъстяване и наднормено тегло по целия свят.

Това е валидно както за възрастните, при които има увеличение с 28%, така и за децата, където се отбелязва скок от 47% през последните 33 години.

Броят на лицата с наднормено тегло и затлъстяване се е увеличил от 857 милиона през 1980 г. на 2,1 милиарда през 2013 г. До момента нито една държава не е успяла да овладее този проблем.

Американското медицинско списание The Lancet днес публикува обзорно изследване. В проучването екип от над 150 международни изследователи събира всички налични данни по този въпрос. Докладът обхваща 188 държави.

Балканите попадат в графата с малък процент на затлъстяване. Сред момичетата и момчетата в България на възраст между 2 и 19 г. затлъстелите са между 5 и 7,5%. 26,7 на сто от момчетата на възраст под 20 г. страдат от наднормено тегло и затлъстяване, а 6,9% имат затлъстяване.

При мъжете над 20-годишна възраст тези проценти са съответно 59,7% и 16,6%. При жените данните са по-ниски. 25,7% от момичетата под 20 г. имат наднормено тегло, а 6,7% страдат от затлъстяване, при дамите над 20 г. процентите са съответно 48,8% и 20,3%.

В съседните на България страни данните са подобни.

В световен мащаб младите също са засегнати. В развитите страни едни дете или тийнейджър на всеки четири момчета или момичета е с наднормено тегло. На 20-годишна възраст, особено сред момичетата, най-висок процент се наблюдава в Близкия изток и Северна Африка.

2,1 милиарда души по целия свят страдат от затлъстяване или наднормено тегло през 2013 г. Днес почти 30% от човечеството е с наднормено тегло.

Затлъстяването е най-силно изразено в развитите държави, а именно САЩ, Австралия и Великобритания. Повече от 50% от хората с наднормено тегло живеят в 10 държави: САЩ, Китай, Индия, Русия, Бразилия, Мексико, Египет, Германия, Пакистан и Индонезия. Само в САЩ живеят 13% от затлъстелите по целия свят.

Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) затлъстяването сред децата и юношите в Европа е толкова разпространено, че може да се превърне в "нов стандарт".

По време на изследването най-голямо увеличение на нивото на затлъстяване сред жените се регистрира в Египет, Саудитска Арабия, Оман, Хондурас и Бахрейн.

Най-голямо увеличение сред мъжете има в Нова Зеландия, Бахрейн, Кувейт, Саудитска Арабия и САЩ.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти