17 + 1 храни за по-дълъг и щастлив живот

17 + 1 храни за по-дълъг и щастлив живот
Снимка: Thinkstock

Искате ли да живеете до 100 години? Изследвания показват, че диетата ви играе огромна роля за това колко рождени дни ще имате, пише сайтът "Хелт".

Следващите 18 храните са богати на антиоксиданти, витамини и минерали, които са свързани с продължителността на живота. Ето ги и тях:

Броколи

Те съдържат съединения, които стимулират защитните сили на организма, а също предпазват от язва на стомаха и дори рак.

Сьомга

Редовната консумация на риби, богати на омега-3 мастни киселини, като сьомга, риба тон и скумрия, може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и възпаления.

Вода

Хидратацията намалява риска от образуване на кръвни съсиреци. Също така ви помага да се чувствате по-млади, като поддържа високи нива на енергия.Дребни плодове: Ягоди, боровинки, малини, всички те са силни антиоксиданти, като отблъскват животозастрашаващи болести.

Чесън

Може и да не от особена полза за дъха ви, но фитохимикалите в чесъна могат да спрат образуването на канцерогенни съединения в организма.

Зехтин

Мононенаситените мазнини в зехтина са свързани със доброто състояние и здравето на мозъка и сърцето, както и с превенцията срещу рака. Освен това дерматолози твърдят, че жените, които следват диети, в които неизменно присъства зехтинът, имат по-малко бръчки и увреждания на кожата.

Бок Чой
Учени от университета Вандербилт установили, че при жени, преживели рак на гърдата, в чиято диета има с високо съдържание на кръстоцветни зеленчуци, като бок Чой, има по-малък риск от смърт или разсейки.

Авокадо

Консумицията на авокадо може да ви помогне в борбата с лошия холестерол, като същевременно помага за по-високи нива на добрия холестерол в кръвта.

Домат

Няма по-добър източник на антиоксиданта - ликопен от розовите домати.

Боб

Той е изключително ценен, поради високото си съдържание на протеини и фибри, както и ниското съдържание на мазнини. Бобът има повече хранителни вещества на грам от всяка друга храна.

Пълнозърнести храни

В проучване, в което участвали повече от 40 хил. жени, се оказало, че при тези, които ядат пълнозърнести храни, има 31% по-нисък риск от рак или сърдечно-съдови заболявания в сравнение с жените, които почти не консумират пълнозърнести храни в диетата си.

Червено вино

Ползите от приема на вино и алкохол са спорни, но това, което знаем че, че малко количество червено вино в края на деня може да намали стреса, което е добре за здравето като цяло.

Листни зеленчуци
Според проучване, хората на средна възраст, които не ядат листни зеленчуци, е два пъти по-вероятно да умрат в рамките на 4 години.

Чай

Зеленият чай е доказано, че намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Кафе

Да, сутрешната ви нужда от кофеин може да се удължи живота ви. Проучване от 2012 г. Показва, че пиещите кафе живеят по-дълго, като горчивата напитка намалява риска от Алцхаймер и Паркинсон.

Черен шоколад

Тези, които консумират черен шоколад три пъти месечно, живеят година по-дълго от тези, които не похапват от сладкото изкушение, сочи проучване.

Ядки

С важни за здравето на сърцето мазнини, протеини, фибри, витамини и минерали, ядките могат да бъдат най-здравословната закуска.

Червено зеле
Този апетитно оцветен зеленчук подсилва мозъка и предпазва от рак.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти