Кое е по-добро от антибиотиците?

Кое е по-добро от антибиотиците?
Снимка: Thinkstock

Медът е способен да унищожи бактериите, предизвикващи хронична хрема.

Това съобщават канадски учени, цитирани от Zdrave.bg.

За чудодейните свойства на пчелния продукт е написан специален доклад от изследователите, представен пред американски отоларинголози по време на тяхна конференция.

Специалистите от университета на Отава са изследвали действието на меда върху 11 щама микроорганизми (в това число и на такива опасни възбудители какъвто е златистият стафилокок), които често са устойчиви към антибиотиците и не са поддават на тяхното въздействие.

Оказва се, че медът унищожава бактериите, както в дълбочината на течностите, така и по тяхната повърхност.

Ефективността на неговото действие е сравнима с ефективността на антибиотиците, при това устойчивите към антибиотици бактерии също загиват при контакта си с меда, обобщава Ройтерс.

Известно е, че хремата се предизвиква както от вируси, така и от бактерии.

Вирусната хрема обикновено не изисква прилагането на антибиотици и минава сама, но бактериалната хрема трябва да се лекува с антибиотици.

Ако бактерията придобие устойчивост към тях, заболяването може да се превърне в хронично. В този случай медът може ефективно да замени антибиотиците и да излекува болестта, убедени са канадските учени.

Медът е преработен цветен нектар.

Той съдържа 13-20% вода, 75-80% въглехидрати (глюкоза, фруктоза, захароза), витамини, а също така антисептични вещества, заради които той се използва широко като лечебно средство в народната медицина.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти