Да се справим с потенето на краката

Благовонно блаженство
Снимка: Thinkstock

Проблемът с миришещите крака може да създаде доста неудобства, особено в топлото време. Въпреки че потта обикновено няма никаква миризма, бактериите, които в хубавото време започват да се размножават по-бързо, пораждат именно зловонния аромат. Как да се справим със ситуацията, като използваме различните предлагани на пазара средства, пише "Здраве.bg".

Миризмата може да се тушира
Много спрейове и пудри за крака замаскират миризмата, но на практика не решават проблема. Дезодорантите против изпотяване, които използваме под мишниците, не са подходящи за крака. Затова е по-добре все пак да изберем спрей за крака или пудра и да приемем допълнително няколко мерки:

* Сменяйте чорапите си поне веднъж дневно и дори по-често. Влажните и потни чорапи изострят миризмата на краката. Полезно е да се ходи бос, когато е възможно, разбира се.
* Сменяйте обувките си всеки ден, за да им дадете време да се проветрят.
* Използвайте пудри или спрейове за крака против изпотяване.
* Редовно потапяйте краката си в хладка вода с чай или ги мийте с антибактериален сапун.
* Носете обувки, направени от дишащи материали.
* Правете си педикюра с добре почистени инструменти - за да се предпазите от гъбична инфекция.

Гъбичките се развиват по-бързо върху занемарени крака. Сухата кожа е по-податлива на напукване, което също може да причини инфекция. Редовно нанасяйте овлажнител върху краката, след като ги измиете, и носете чисти, сухи, хигроскопични памучни чорапи. Винаги подсушавайте пространството между пръстите си, за да премахнете влагата.

Противогъбичните лекарства помагат за бързото лечение на този проблем. Но ако след четири седмици процедури гъбичките още не са изчезнали, трябва да отидете на лекар.

Алтернативни средства за потните миришещи крака
Има много и различни медицински продукти, които да облекчат и дори решат проблема, ако не е много сериозен, с потните и миришещи крака:

* Стелките за контролиране на влагата, които съдържат алуминиев хлорид, абсорбиращ влажността и предпазващ ни от неприятната миризма.
* Пудрите за крака, съдържащи диметикон, триклозан, хлорхексидин или грилоцин са много ефективни.
* Редовното потапяне на краката във вода с оцет помага за изсушаването на потните жлези.
* Спрейовете, съдържащи ментол, мента или чаено дърво, охлаждат, успокояват краката и замаскират зловонието.

Миризмата на краката може да се третира ефективно с посочените по-горе средства. Прекомерното потене се повлиява с дезодоранти, които да контролират отделянето на пот и неприятен аромат. В случай, че проблемът е причинен от по-сериозен здравословен фактор, най-подходящото лечение може да бъде предписано само от лекар.

* Предлагаме ви и няколко домашни процедури за потящи се крака ТУК и ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти