Защо булгурът е така тачен

Булгурът е богат на протеини, въглехидрати и фибри
Снимка: Thinkstock

История
Булгурът е пълноценна зърнена храна, за чиито полезни свойства се знае от векове насам. Първоначално булгурът е присъствал основно в традиционните кухни на страните от Близкия Изток, Балканите, Турция, Армения, Индия и Южна Азия, но днес е все по-консумиран в почти цяла Европа и Америка.

Най-често булгурът се получава от бланшираните, изсушени и натрошени зърна на меката и твърда пшеница. Освен това, обработен по този начин, булгурът запазва хранителните стойности на пшеницата, без да се губят важни вещества като протеините.

Състав
Булгурът се състои от 76% въглехидрати, фибри (18%), правещи го подходящ продукт (до 50 г булгур дневно за диетичен режим), който спокойно може да измести хляба от менюто ви.

В 100 г суров булгур се съдържат 342 калории, протеини (12,3%), мазнини (1,33 г).

По отношение на минералните вещества и витамините булгурът е надежден източник на калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, йод, мед, манган, селен, витамини A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (фолиева киселина), B12 и редица аминокиселини.

Избор и съхранение
Булгурът се продава в повечето магазини в насипно състояние или пакетиран, най-често в разфасовки от половин и 1 кг. Цветът му е по-светъл или по-тъмен в зависимост от вида и състава му. Среща се в 4 разновидности – много дребен за арабската салата "Табуле", пилаф и кюфтета, два средно едри варианта за яхнии и най-едър, подходящ за плънки на ястия.

Когато избирате булгур, освен че трябва да съблюдавате срока на годност на опаковката, ако е пакетиран, е важно да се вгледате в самите зърна и да видите дали няма загнили, навлажнени или мухлясали места. След отваряне на пакета, съхранявайте булгура в добре затворен с капачка съд.

Кулинарно приложение
Можете да добавите булгура към редица месни и вегетариански специалитети, салати и дори да го използвате за закуска, подсладен с лъжица мед, сушени плодове, кисело мляко и ядки.

Универсалният вкус на булгура го прави идеално самостоятелно ястие, но може да се допълни и с пържени или варени яйца, пилешки бутчета, телешко, свински ребърца, риби и морски дарове.

Булгурът се съчетава добре с всички видове лук – шалот, бял, чесън, праз и различните зеленчуци и кореноплоди като картофи, моркови, пащърнак, целина и т.н. Той е пълноценен хранителен продукт, заемащ важно място в традиционната българска кухня, предимно като заместител на ориза.

Придава чудесен вкус на ястията с агнешко месо. С булгур можете да направите дори баница или кекс. Препоръчителното съотношение при приготвяне е 1:3 (1 част булгур към 3 части вода). Накиснете го в гореща вода или го сварете, докато утрои обема си и го отцедете. Не слагайте по-малко или повече от посоченото количество вода, за да не стане булгурът прекалено твърд или да се разкашка.

Съществува и соев булгур, които представлява високо протеинова хранителна добавка към тестени изделия и печива, служеща за подобряване на вкуса им.

Здравословни ползи
Аминокиселините в булгура участват в изработването на колаген, който прави кожата гладка, еластична и ни предпазва от бръчки. Булгурът съдържа и много целулоза, прочистваща тялото от токсините и мастните натрупвания.

Необработените зърна на булгура помагат за лечението на диабет, сърдечносъдови и други заболявания. Ако редовно включвате в своето меню булгур, можете да понижите високото кръвно налягане и да подсилите своя имунитет, а фибрите ще ви помогнат при проблеми с обмяната на веществата.

* Предлагаме ви една изпитана рецепта с булгур.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти