Плодове и зеленчуци през зимата

Плодове и зеленчуци през зимата
Снимка: Thinkstock

През зимата денят е къс, времето по-мрачно и студено, а на пазара сякаш няма такова разнообразие от пресни плодове и зеленчуци.

Последното води до спад на нивото поемани витамини на ден, което пък е причина за отслабване на имунитета и ред други проблеми.

В зимния сезон обаче има достатъчно много плодове и зеленчуци, които можем лесно да си набавяме и да консумираме ежедневно.

На първо място нека сложим цитрусовите плодове. Портокали, мандарини, банани, киви – изключително полезни, богати на витамини и фибри. Освен това са много ароматни и вкусни, което ги превръща в чудесен десерт или засищащо междинно хранене.

Освен тях има и различни сортове ябълки, които са достатъчно свежи и вкусни, за да ги консумирате редовно. Ненапразно е казано, че ябълка на ден държи доктора далеч.

Други полезни и вкусни зеленчуци, които се намират по пазарите лесно в зимния сезон, са всякакви кореноплодни – ряпа, цвекло, моркови, картофи.

С картофите само е добре да се внимава, защото са високо въглехидратни. Що се отнася до ряпата, цвеклото и морковите, за тях сме ви писали неведнъж колко са полезни и защо трябва да присъстват всеки ден на трапезата ви.

Не забравяйте и за джинджифила.

Той помага срещу настинки, укрепва имунитета и може да се консумира по най-разнообразни начини, основно като подправка към ястията. Вижте как да си приготвите вкусен джинджифилов крем тук.

Зелето и карфиолът са чудесен вариант за зимна прясна салата.

Както знаете, от тях се правят чудни салати – зелето с настъргани моркови, например, а карфиолът – измит, разделен на „розички“ и овкусен със зехтин и сол.

Друга опция е туршията. Тя е традиционно българско мезе, без което зимата не би била така апетитна. Но с нея трябва да се внимава, защото често е прекалено солена.

Домашна туршия е най-добър вариант, още повече, че щом сте си я правили вие, знаете много добре какво точно е сложено вътре.

Авокадото е друга супер храна, която точно през зимата е в сезона си.

То има малко по-специфичен вкус и не на всеки би му харесало. При авкодатото най-важно е да го вземете узряло – това означава да е меко и с по-тъмен цвят. Колкото по-зелено и твърдо е то, толкова по-сурово и негодно за ядене е. Повече съвети за него можете да прочетете тук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти