Патладжанът - начин на експлоатация

Патладжанът - начин на експлоатация
Снимка: Thinkstock

Патладжанът произхожда от Индия, където и сега се среща в дива форма. От E-kulinari.com споделят малко повече за този интересен зеленчук.

Дивите патладжани са бели до жълтеникави на цвят, не по-големи от кокошо яйце. Днес жълтият мини патладжан и малките бели и червени, които не се различават по вкус от големия си събрат, се отглеждат ограничено и са голям деликатес в луксозните скъпи ресторанти.

От Индия се разпространява в Китай и други страни от Югоизточна Азия. В Европа и по-точно в Испания, попада през 13 век, където е донесен от арабите. В  Африка го донасят персите. Навсякъде патладжанът е приет с успех в кулинарията на всяка страна.

Патладжанът има богат минерален състав. На първо място са солите на фосфора, следвани от тези на калция, сярата, калия, желязото и др. в по-малки количества. Съдържа витамин С и витамини от групата В. Печени за зелен хайвер, в гювеч или в консерва, те ще разнообразят трапезата ни.

Подпомагат изчистването на организма от холестерол, намаляват нивото му в кръвта и съдовете. Затова се препоръчват за профилактика и лечение при атеросклероза. Заедно с това увеличават изхвърлянето на пикочна киселина и предпазват от подагра.

Препоръчват се и при сърдечно-съдовите заболявания, защото калият в тях подобрява работата на сърцето, подпомага изхвърлянето на течности и предпазва от отоци.

Съвети

*Преди употреба се нарязват и посоляват, а след това се изплакват със студена вода. По този начин се извлича значителна част от соланина (вид токсин), на който се дължи горчивината.
*Пържат се на силен огън, в добре загрята мазнина, за да не поемат много от нея.
*При преработката им не бива да се употребяват метални съдове и уреди.
*Могат да се приготвят с кожицата, но без нея ястията имат по-фин вкус.
*За да не се напукват, преди да се поставят да се пекат, се набождат

Патладжаните най-добре се запазват през зимата по следния начин:

Нарязани на тънки кръгчета (посолени и изплакнати с вода) се бланшират 3 мин.

Разполовени на две (също посолени и изплакнати) за пълнене се бланшират 4 мин. След като изстинат, се опаковат и поставят във фризера

Нарязани на филийки (предварително посолени) се изпържват 2 мин. в горещо олио. Изстинали се нареждат в буркани. Съхраняват се във фризер. И по двата начина патладжаните се запазват почти една година. За готвене няма нужда да се размразяват предварително 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти