Колко опасен е соланинът

Колко опасен е соланинът
Снимка: Thinkstock

Със сигурност сте забелязали как картофите позеленяват, ако бъдат изложени за по-дълго на слънчева светлина.

Това се дължи на процеса по образуване на соланин, започнал в тях.

От бабите си знаете, че зелените картофи са опасни и или не се консумират, или се отстранява зеленoто от тях.

Причината за това е не друго, а именно соланинът.

Той представлява алкалоид и се съдържа в различни растения като домати, картофи, патладжани, чушки, тютюневи изделия и други.

Токсичен е и се намира в по-висока концентрация в корените, листата и плодовете на растенията.

Целта му е да пази от вредители като насекоми, птици и тревопасни животни.

Ако картофите са започнали да позеленяват, то може да обелите по-дебело кората им и така да отстраните излишното натрупване на соланин по нея.

При натравяне със соланин се появява засилено чувство на жажда, на сухота в устата, диария, повръщане, главоболие, висока температура, а в тежките случай дори халюцинации, разширяване на зениците и хипотермия.

Може да доведе до смърт, ако бъде приет в наистина големи количества.

Опасната доза е един милиграм на килограм телесно тегло или казано иначе – човек трябва да изяде повече от четири килограма картофи, за да достигне до критичните норми.

Първите симптоми се появяват от 8 до 12 часа след поглъщане.

При дълбоко пържене и по-дебело белене на кората се премахва до голяма степен, но при варене или печене се запазва.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти