Здравни митове

Здравни митове
Снимка: netinfo

Много хора твърдят, че времето, в което живеем е силно стресиращо, а всеки знае колко зле стресът се отразява върху здравето и начина ни на живот.

За справяне с напрежението има различни начини - спорт, йога, ароматерапия, масаж и други. В Интернет обаче, всеки ден четем за нови и нови здравни препоръки и предупреждения - избягвайте, това, никога не яжте онова, променете по такъв и такъв начин живота и навиците си и тн.

Рич Булер се опитва да разбули някои здравни митове, които се разпространяват упорито и стресират допълнително хората.

Ето някои от тях.

На ден задължително трябва да се изпиват по осем чаши вода
Този мит пуска корените си в далечната 1945 г., когато Съветът по хранене към американски медицински институт оповестява доклад, в който е казано, че човек трябва задължително да пие по осем чаши вода на ден. Водата наистина е от изключително значение, но организмът може да се хидратира и чрез други течности като фрешове, чай, мляко или чрез прием на плодове и зеленчуци.

От стрес косата ви ще побелее
Стресът наистина се отразява разрушаващо върху тялото и съзнанието ни, но все още няма научни доказателства, че това ще доведе до посивяване и побеляване на косата. Това твърди Нанси Синдерман - главен медицински редактор на новините на NBC и автор на книгата "Медицински митове, които могат да ви убият".

Четенето на слаба светлина ще развали зрението ви
Синдерман обяснява, че четенето на по-слаба светлина натоварва очите, може да ги направи сухи и чувствителни и дори докара главоболие, но не може трайно да увреди зрението. "След добра нощна почивка и пълноценен сън ще се почувствате много по-добре", съветва Нанси.

Кафето е вредно
По въпроса с кафето има най-различни теории. Истина е, че много хора не могат да си представят как сутринта им би могла да мине нормално без чаша кафе в ръка. Като всяко друго нещо, кафето започва да вреди, когато прекалите с него. В умерени количества то дори помага на организма.

"Кафените зърна са богати на фитохимикали, които действат като антиоксиданти", споделя Стейси Бийсън - лекар диетолог.

Яйцата вдигат холестерола
Отдавна е доказано, че холестеролът слабо се влияе от храната. Този мит тръгва от 60-те години на 20 век, когато учените са били убедени, че яденето на яйца повишава опасно холестерола. Яйца предлагат чисти белтъчини и витамини А и D, заявява Рич Булер, а редица медицински изледвания подкрепят думите му. Единствено трябва да се внимава да не се прекалява с похапването на яйца, защото всичко в голяма доза може да бъде вредно.

Студът ще ви докара настинка
Майките ужасно се притесняват, че децата им ще настинат заради студа. Истината е, че настинки и грипозни състояния се причиняват от вируси. Що се отнася до студа, той може да бъде много опасен, когато тялото е изпаднало в хипотермия. Тогава защитните сили на организма са почти унищожени.

Хората се разболяват повече през зимата, защото прекарват повече време в затворени и не добре проветрени помещения заедно с други хора, което прави разпространението на вируси изключително лесно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти