Какво (не) знаем за някои от любимите ни храни

Повечето от нас мислят за храна поне веднъж в рамките на един час
Снимка: Thinkstock

Сред важната хранителна информация безспорно е и тази, свързана с времето, за което се усвояват някои от най-често консумираните продукти.

За 1-2 часа това се случва с кафето, какаото, бульона, прясното и кисело мляко, рохките яйца, ориза и сварената риба. От 2 до 3 часа организмът преработва твърдо сварените яйца, омлетите, варените картофи и хляба, пише "Gotvach.bg".

Между 3 и 4 часа са ни необходими, за да усвоим свареното пилешко и телешко месо, както и ръжения хляб, ябълките, морковите, спанака, пържените картофи, шунката, и печената риба.

От 4 до 5 часа отнема усвояването на бобовите култури и на печеното месо. От 5 до 6 часа пък са нужни за храносмилането на гъбите.

Много хора обичат авокадо, но малцина знаят, че е един от най-лесно усвоимите продукти. То е изключително полезно за кръвта и редуцира риска от поява на анемия.

Ако страдате от високо кръвно налягане, редовно хапвайте по един нар, или пийте сок от този плод. Нарът съдържа ценната елагова киселина, която благоприятно повлиява хипертонията.

Има немалко интересни подробности от историята на сладоледа, които не са известни на широката публика. Така например първият сладолед е създаден през 3000 година пр. Хр. в Китай. Той представлявал смес от лед и мляко, допълнена с парченца портокал и зърна от нар.

През 380 година пр. Хр. Хипократ съветва пациентите да хапват подобен замразен крем, който подобрява здравето. През 50-те години на миналия век група британски учени, сред които и младата Маргарет Тачър, измисля начин за получаването на така наречения мек сладолед, който прилича на крем. След като приключва кариерата си на химик Маргарет Тачър става политик.

Друг любопитен факт за сладоледа е, че в Украйна се произвежда сладолед със сланина.

Ако говорим за ядките, то назад във времето шамфъстъкът се е използвал за приготвяне на амулети срещу природни катаклизми.

Не е много известно и едно наистина важно свойство на ядките кашу – те повишават репродуктивната способност на мъжете и повлияват добре токсикозата (често повръщане) при бременни жени. Подобно е и свойството на орехите – жителите на Кавказ смятат, че тези ядки лекуват половото безсилие при мъжете.

Бадемът е полезен за хората, които имат склонност към заболяване на сърдечносъдовата система. За тях се препоръчва да консумират не по-малко от 100 г сурови бадеми седмично.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти