Как прекарваме уикендите си

Не ме безпокойте
Снимка: Getty/Guliver

Оказва се, че болшинството от хора на средна възраст чака уикенда не, за да излезе вечерта с приятели или колеги, а за да навакса със съня, който все му убягва през работната седмица.

До тази констатация са стигнали учени от Острова, а за да докажат своите твърдения, те интервюирали близо 2000 души.

Така например 20% от анкетираните почти никога не си правят планове за петъчните и съботни вечери, защото предпочитат да релаксират у дома.

За сметка на това най-травмираща и лишена от пълноценен сън се оказва нощта между неделя и понеделник, защото работещите мъже и жени отново трябва да се настроят към режима на ранното ставане, се казва в изследването.

"30% от възрастните в международен мащаб почти никога не успяват да наваксат със съня и уикендите са единственият им шанс да се поизлежават до по-късно, без да гонят забързания график на делника", допълват британските експерти.

Те споделят, че професионалните и семейни отговорности постоянно "изяждат" от часовете за сън на повечето от нас.

Редица медици обаче ни подсещат, че проспиването на съботите и неделите, което се превръща в навик, в един момент затормозява когнитивните функции на мозъка.

"Нашият съвет в този случай е, когато знаете, че ви очаква натоварена седмица се старайте да си лягате навреме всеки ден, а не да чакате уикендите, за да наваксате със спането. Така че се опитвайте да балансирате с наспиването през всички дни, а не разчитайте само и единствено на събота и неделя", споделят учените.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти