Билката хамамелис

Билката хамамелис
Снимка: Thinkstock

Хамамелис е билка, на която за лечебна цел се използват кората, листата и семената. Тя има действие, което подпомага свиването на кръвоносните съдове и по тази причина се използва като основна съставка при продукти, предназначени за лечение на хемороиди.

Семената на хамамелиса се използват при кожни проблеми като екземи, акне, псориазис и др. Те съдържат етерични масла и са годни за консумация в сурово състояние.

Екстрактът от кората е подходяща съставка в кремовете и лосионите за след бръснене, защото намалява сърбежа. Прилага се в козметиката и за производството на спрейове против комари и жилещи насекоми.

Билката съдържа танини, което я прави подходяща и за директно използване върху кожата. Съставките на хамамелиса се борят с бактериите и подпомагат лечение на наранена или раздразнена кожа, подуване и обриви.  

Хамамелис се прилага успешно и в производството на капки за очи заради противовъзпалителното си и успокояващо действие.

Растението също така е подходящо за облекчаване на мускулни болки, успокоение на раздразнена кожа след бръснене и при слънчеви изгаряния.

От растението може да се добие дестилат (вода от хамамелис), като за целта кора, изсушени листа и частично спящи клонки се поставят на пара. По този начин се извличат полезните етерични масла. За да се получи тинктура, е необходимо кората на растението да се постави за известно време в чист алкохол.

За любителите на чай се препоръчват листа, цветове и кора от билката, които трябва да се запарят във вряла вода. Дестилатът, тинктурата и чаят от хамамелис подпомагат организма, за да се справи с различни здравословни проблеми

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти