Арония – лекарството на есента

Арония – лекарството на есента
Снимка: Thinkstock

Всеки сезон ни предлага плодове укрепващи здравето. През есента природното лекарство се казва арония. Нейната родина е Северна Америка, а от 70-те години на миналия век вирее успешно и в България.

Плодовете на аронията наподобяват тези на касиса, но са по-едри, по-твърди и стипчиви. В този си вид трудно се приемат без обработка, но сокът от арония притежава уникални вкусови и лечебни свойства. Особено полезен е за децата с настъпващия зимен сезон като укрепващ имунната система, и разбира се, за всички възрасти.

Сокът е богат на витамини – А, С, Р, В6, В2, Е, също калций, желязо, калий, йод, фосфор, манган, биофеноли, танини, флавоноли и антоцианини. Аронията е с най-високо съдържание на вит. Р от всички плодове! В комбинация с вит. С изчиства тялото от радиоактивни вещества и тежки метали.

Антирадиационният ефект прави сокът от арония незаменима напитка за работещи с рентгенови апарати, с компютри, ползващи твърде дълго мобилни телефони и всякакви уреди с радиационни лъчения. Освен това този плод има и антиоксидантни и антисептични свойства, които га правят добър имуностимулатор и лекарство при вирусни и бактериални инфекции.

Подобрява кръвообръщението, включително и мозъчното, което го прави подходящ при главоболие и мигрена. Подобрява храносмилането, помага при колики, разстройство, болки в стомаха.

Аронията може да се консумира като сок, сладко, компоти, мармалади, сушени плодове, вино. Най-вкусен е сокът от арония. 

Как се прави сок от арония:

1 кг. прясна арония се посипва с 700 г захар  и се оставя да престои в хладилник 48 часа. После се прецежда през тензух или ситна цедка и се затваря в стъклени бутилки. Стерилизира се за кратко -3-4 минути и се съхранява на хладно. Разрежда се с вода според вкуса, може да се овкуси с прясно изцеден лимонов сок. Прекрасна вкусна и здравословна напитка, използвайте я вместо безалкохолни напитки.

Рецепти с арония

При простуда
3с.л сушени плодове се заливат с 1л. вряла вода, покриват се плътно и се оставят да престои 3-4 часа. Прецежда се, подслажда се с мед и се пие по 3-4 чаши на ден.

При диария и възпаления на червата и стомаха, хипертония
Приема се по 100 м. сок от арония 3 пъти дневно на гладно, 30 мин. преди храна.

При изтощение на организма, липса на витамини и анемия
2 ч.л се заливат с 300мл. вряла вода и киснат 1 час. Подслажда се със захар или мед и се пие на 3-4 пъти през деня.

При заболявания на белите дробове
Смесват се 5 части плодове от арония, 5 части плодове на шипка, 3 части корени на глухарче, 7 части равнец, 2 части цветове на глог. 2 суп. лъжици от сместа се прибавят към 500 мл вряща вода, престояват 5 часа в плътно затворен съд след което се прецеждат.

Приема се по 150мл. 3 пъти дневно 1 час след хранене подсладено с 1 ч.л мед.

Прочетете още:

Смокинята не прави изключение от другите плодове относно полезността си

Къпината - един от най-полезните плодове

За да са здрави децата през зимата

Знаете ли колко плодове и зеленчуци са ви нужни ежедневно

Плодове и зеленчуци през зимата

Червено-кафявите суперплодове

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти