За и против слънцезащитните кремове

За и против слънцезащитните кремове
Снимка: Thinkstock

Фармацевтичната индустрия ни убеди, че ако не се използват слънцезащитните кремове ще загинем от меланома или най-малкото ще се сбръчкаме без време.

Има резон в тези твърдения, броя на заболелите и починалите от меланома постоянно нарастват. Най-засегнати са хората, които дълго време са изложени на слънце, както и тези, които имат много светла кожа (северните народи) и рижавите. Логично е, че за тях защитата от слънце е задължителна.

Вярно е също, че слънцето състарява кожата. Но има и специалисти, които предупреждават за опасности при използване на кремове с UV фактор. Не става дума само за алергиите, всяко мазило може да предизвика нежелани реакции у някои индивиди. Те предупреждават, че повечето слънцезащитни кремове, лосиони и масла са създадени на базата на мазнини, които могат да помогнат образуването на ракови клетки.

И докато тези доводи са в сферата на хипотезата и проучванията, един друг факт е неоспорим. 2/3 от българското население, според скорошно проучване, страда от недостиг на витамин Д. Знае се, че той се образува в кожата под действието на ултравиолетовите лъчи и има огромно значение при растежа на децата, за костите, за имунитета, за профилактика на остеопорозата.

Та, как да се образува този жизненоважен витамин, когато слънчевите лъчи не могат да стигнат до кожата, изолирани от слънцезащитните кремове? Затова, ако искате децата ви да са здрави, използвайте слънцето и кремовете с UV защита, но разумно, без да прекалявате. Просто пазете хлапетата от прекомерно излагане на слънце.

Не използвайте солариуми, особено за децата. В много страни те вече са забранени за лица под 18 г, а в други под давление на дерматолозите се обмисля забраната им въобще.

Малките деца до една година не се излагат на пряка слънчева светлина! Структурата на нежната бебешка кожа е такава, че слънцето много лесно я уврежда. Отразената слънчева светлина също върши работа за образуване на витамин Д.

Извеждайте детето навън в количка с гюрук или чадърче и с шапка с голяма периферия. Ако все пак се наложи стоене на слънце, използвайте крем с фактор 50 за откритите части.

Не е необходимо да мажете децата при облачно време или на дебела сянка, както масово се препоръчва.

Това важи само за деца с предразположение към образуване на пигменти (лунички, бенки) и алергични към слънцето. На плажа стойте с децата само до 11ч или след 17. И то под чадър.

Имайте предвид, че на плажа слънцето се отразява в пясъка и морето и увеличава своята мощ с 50%, тогава наистина е разумно употребата на слънцезащитни кремове.

Но за да са ефикасни, те трябва да се употребяват правилно. Не вярвайте на кремове, на които пише, че пазят кожата 24 часа, няма такива. Кремовете се отмиват при всяко влизане в морето или басейна и е необходимо многократно нанасяне.

Кожата се намазва поне половин час преди излагане на слънце, за да е ефикасна защитата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти