Витамин Д за щастливи деца

Витамин Д за щастливи деца
Снимка: netinfo

Учени от университета в Бристол са установили, че децата, които имат по-ниско съдържание на витамин Д в кръвта, по-често страдат от меланхолични и депресивни състояния.

Според последните изследвания високите съдържания на "слънчевия" витамин намаляват с 10% вероятността от проява на депресия.

Учените са изследвали 2700 деца на възраст от девет до 12 години и са проучвали нивата на витамини в организма им.

Витамин Д се "събира" от слънчевата светлина чрез кожата, но някои мазни риби, като риба тон например, също имат високо съдържание на този подобен на магнезия природен антидепресант.

Според изследователите има два вида витамин Д - Д2 и Д3. Те уточняват, че именно Д3 предпазва от депресия и помага за справяне със стреса.

Водещият на проучването - д-р Анна-Майя Толпанен, споделя, че все още трябва да бъдат направени много изследвания, за да могат да бъдат съставени по-ефективни хранителни режими, богати на витамин Д, чрез които да се лекуват различни заболявания.

Проблемът е, че хората не винаги успяват да си набавят нужните количества витамини. Що се отнася до децата - тяхното меню трябва да е разнообразно и здравословно, като също така е добре да прекарват повече време навън, сред природата, изпълнявайки различни видове физическа активност.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти