Лозови сарми с канела и стафиди

В духа на предстоящите празници

Лозови сарми с канела и стафиди
Снимка: Vkusnoteka.bg
1.75 от общо 4 гласа

Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз
2-3 по-големи глави лук
3 с.л. зехтин
2 1/2 ч.ч. вода
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. сол
черен пипер
1 ч.ч. златни стафиди
2 връзки пресни лозови листа
сокът от 1 лимон

Начин на приготвяне:
Нарежете и задушете лука в тенджера с малко вода и 3 с.л. зехтин. Прибавете почистения и измит ориз и бъркайте на силен огън, докато стане прозрачен. Веднага налейте 1 ч.ч. вода (същата мерителна чаша, с която сте мерили ориза) и намалете котлона на най-слабата степен. Разбъркайте отново. Прибавете подправките и стафидите, като постоянно опитвате сладостта на вкус. Оризът няма да омекне напълно. Това не бива да ви тревожи, защото после сармичките ще се варят.

Готовата плънка изглежда по този начин:

Разтворете връзките лозови листа и ги попарете в тенджера с подсолена вряща вода за няколко минути, за да омекнат. Не изхвърляйте накъсаните и дефектни листа. Ще ги използвате за варенето. Внимателно извадете листата и ги сложете в плитка чиния. Подберете по-малките листа за сармичките, защото са по-крехки и при навиването не се наслояват много пластове лист. По-приятни са при ядене.

Сложете друга голяма, плитка чиния пред себе си, в която ще ги навивате. Трябва да получите тънки, дълги пурички. Сложете в чинията лозовия лист с широката страна към вас. С лъжичка разпределете по дължината на долната част на листа част от плънката. Старайте се да има стафиди по цялото протежение. Прегънете левия и десен край на листа по следния начин:

След това и долните краища:

Навийте сармичката:

Сложете на дъното на дълбока тенджера с диаметър поне 20 см. дефектните или накъсани листа, които сте отделили. Отгоре подредете плътно навитите сърмички. Налейте 1 1/2 ч.ч. вода и похлупете с една чиния. Оставете тенджерата да заври на котлона и веднага намалете на най-слабото.

Похлупете с капак и оставете да се готви приблизително 30 минути. Отдръпнете от котлона, махнете чинията и полейте обилно с лимоновия сок. Поднасят се студени с резени лимон.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти