Как да премахнем нитратите

От плодовете и зеленчуците

Как да премахнем нитратите
Снимка: Getty/Guliver
5 от общо 2 гласа

За да намалим съдържанието на нитратите във вече закупените плодове и зеленчуци, трябва да пристъпим към правилната им обработка преди консумация.

* Зеленчуците се киснат най-малко 10 минути преди консумация, тъй като нитратите са разтворими във вода. Листните зеленчуци е добре да се киснат 1-2 часа преди консумация. По този начин ще отстраните до 70% от нитратите.

* Зеленчуците и плодовете, закупени от магазина, трябва да са дълбоко обелени, тъй като най-големи съдържания на нитрати има именно в кората и непосредствено под нея.

* Това е най-наложително при картофи, краставици, тиквички, дини и други.

* Отстранявайте "най-нитратните" части на растенията, т.е. най-външните, подлагани на най-много нитратна обработка и основата на марулите.

* Купувайте и консумирайте възможно по-узрели плодове и зеленчуци – съдържанието на нитрати в тях е значително по-ниско от недозрелите или презрелите такива.

* Термичната обработка разлага една част от нитратите, а друга преминава в отварата. Поради това изхвърляйте водата още топла при варенето – ако я чакате да изстине, нитратите ще се върнат отново в зеленчуците. Подобна процедура намалява до 80% от нитратите. Най много се намалява съдържанието на нитрати при варене на пара - 30-70%, във вода с 20-40%, а при пържене с 15%.

* Добре е зеленчуците да се консумират, подправени с лимон – той пречи на превръщането на нитратите в нитрити.

* Соковете от плодове, най-вече от моркови и цвекло, трябва да са прясно изцедени. Така повечето нитрати остават в отделената целулоза.

* При доматите термичната обработка намалява наполовина нитратите, но трябва да се има в предвид, че колкото по-дълго престояват доматите, толкова повече нитрати ще се превърнат в нитрити.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти