Постна пастила с кускус

Едно мароканско печиво

Постна пастила с кускус
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Пастила е мароканско печиво, което се приготвя за изключително важни и празнични поводи. Традиционно се пълни с месо от гълъби, но вегетарианските варианти са също толкова вкусни.

Необходими продукти за 8 порции:

200 г арабски кускус
100 г сушени вишни, стафиди или кайсии
250 мл врящ зеленчуков бульон
1 пръчка канела
1 ч. л. мед
6 с. л. зехтин арбекина
1 стрък праз, нарязан на тънки кръгчета
250 г гъби, нарязани на филийки
100 г обелени и запечени бадеми, нарязани
1 ч. л. кимион
1 връзка магданоз
200 г спанак
50 мл лимонов сок
1 ч. л. лимонова кора, фино настъргана
1 глава лук, нарязан на тънки полумесеци
6 печени чушки, нарязани
8 ръчни кори за баница

За соса:
150 мл зехтин
70 мл лимонов сок
1 връзка магданоз
1 скилидка чесън
2 сушени домата, ситно нарязани
1 с. л. каперси, нарязани
1 зелена люта чушка, ситно нарязана
½ ч. л. смляна морска сол

Начин на приготвяне:

1.Кускусът се смесва със сушените плодове, канелата, меда, 2 с. л. зехтин и щипка кимион и се залива с врящия бульон. Покрива се плътно с капак или фолио и се оставя да набъбва 20 мин.

2.Празът се запържва в 2 с. л. зехтин, докато омекне, добавят се гъбите и се разбъркват, докато започнат да се зачервяват. Добавят се бадемите, магданозът, кимионът, лимоновата кора. Слага се спанакът и се бърка, докато завехне.

3.Кускусът се разбърква с гъбената смес и се добавят лимонов сок, сол и пипер на вкус.

4.В 2 с. л. зехтин се слага лукът и се разбърква, докато се зачерви. Прибавят се чушките, разбъркват се. Посолява се на вкус.

5.6 от корите се намазват със зехтин и се слагат разгънати една по една на дъното на тавичка с диаметър 26 см, така че краищата им да се разминават и да висят извън тавата. Слага се половината от сместа с кускуса, отгоре се разпределят чушките и отново се слага кускус. Краищата на корите се загръщат върху пастилата. Останалите 2 намазани със зехтин кори се срязват на две, намачкват се и се увиват като роза. С тях се покрива ястието.

6.Пастилата се пече 40 мин. в загрята фурна на 180° С или докато се зачерви от всички страни.

7.За соса всички продукти се пасират заедно. Пастилата се поднася топла или студена със соса.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти