Да предoтвратим появата на разширени капиляри

За краката, които обичам
Снимка: Thinkstock

Д-р Катя Паскова

Пролетта наближава и много от нас ще искат да заменят ботушите и дългите панталони с по-отворени обувки и къси поли. За жалост над 50% от жените ще изпитат известен дискомфорт заради неприятните разширени капиляри по тялото. Много често разширените съдове се оказват пречка за това, защото се виждат дори и през чорапогащник.

По принцип разширените капиляри и малки вени (с диаметър под 2-3 мм) много рядко представляват здравословен проблем, но със сигурност причиняват естетичен дискомфорт и по-рядко неприятни усещания. Понякога тези фини кръвоносни съдове се обединяват по няколко и образуват мрежа от капилярчета. Счита се, че част от хората с подобни оплаквания по-късно получават и разширени вени.

Решението на проблема трябва да бъде двустранно, т.е. не е най-важно да заличим моментното състояние, а да предотвратим следващи подобни. За малките капиляри естетичната дерматология предлага съвременни методи за лечение.

Лазерните технологии са пример за това. Има много разновидности на подобни лазери. Един от тях е "Excel V" - наричат го специалист в борбата срещу неприятните червени бузи и носове и лилавите мрежички от напукани капиляри по краката. Използва се и за третиране на кафевите петънца по лицето, шията, деколтето и ръцете. Този лазер е уникално съчетание от два други с различна дължина на вълната, за да може да се покрие целия спектър от цветове на съдовите образувания – от син и тъмнолилав до светлочервен.

"КТР" лазерът или т.нар. зелен лазер е специалистът в премахването и на най-фините съдчета, които най-често откриваме по носа и около ноздрите.

"Nd:YAG" лазерът атакува по-тъмните и големи капиляри и малки вени по всички части на тялото. С него, освен това, спокойно могат да се третират и хора с по-тъмен цвят на кожата. Технологично тези нови лазери заличават напълно увредените капиляри.

Но какво може да предизвика повторното им появяване? Много фактори са в състояние да допринесат за появата им. Най-честите са:
* Възраст;
* Наследственост и индивидуални особености;
* Хормонални промени – пубертет, бременност, менопауза, прием на контрацептиви;
* Бременност;
* Затлъстяване;
* Застоял начин на живот;
* Излагане на слънчева светлина.

Как да се предпазим от разширените вени и капиляри, изтъкнатият дерматолог д-р Катя Паскова споделя:
* Нанасяйте слънцезащитен крем, за да предпазвате кожата на лицето;
* Правете упражнения, за да заздравите мускулатурата на краката, да подобрите циркулацията на кръвта и повишите тонуса на венозната стена. Може да наблегнете повече и на ходенето или бягането;
* Контролирайте теглото си, за да се избегне увеличаване на налягането върху съдовете;

* Не кръстосвайте краката си продължително време, докато седите;
* Когато почивате, си вдигайте краката колкото може по-продължително;
* Недейте да седите или стоите прав/а за дълъг период от време. Ако трябва продължително да останете прав/а, премествайте тежестта от единия на другия крак през няколко минути. В случай, че се налага да седите по-дълго време се раздвижвайте и си правете кратки разходки на всеки 30-40 минути;

* Носете специални еластични чорапи и избягвайте твърде тясно облекло, което притиска талията, седалището или краката;
* Препоръчва се да не носите обувки на висок ток дълго време;
* Намалете солта и консумирайте храни, богати на фибри. Както е известно, фибрите подобряват храносмилането. Така се намалява възможността от запек, който спомага за поява на разширени вени.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти