Фестивал на българското кино в Прага

Прага
Снимка: Thinkstock

В Прага за шеста година се провежда фестивал на българското кино, който ще продължи до 8 февруари.

Организатори на тазгодишното издание са Посолството нa Република България в Чехия и Българският културен институт в Прага. Прожекциите са в кино "Луцерна" и кинозалата на Европейския дом (Представителството на Европейската комисия в Чехия).

В програмата са включени заглавия на новото българско кино – игрални и документални филми от 2012 и 2013 година, селектирани с участието на представители от продукцията на кино "Луцерна" и Института за документално кино в Прага.

И тази година киноманите могат да очакват премиера – игралният филм "Аз съм Ти" на режисьора Петър Попзлатев по "Роман без заглавие" на Димитър Димов и "Адриана" на Теодора Димова.

За почитателите на екшън комедията филмът "Пистолет, куфар и три смърдящи варела" на младия режисьор Георги Костов е добър завършек на работната седмица.

Съботната вечер в кино "Луцерна" ще принадлежи на "Цветът на хамелеона" по романа "Цинкограф" на Владислав Тодоров. Чешката публика е имала възможността да види друг български филм по неговия роман "Дзифт" на първото издание на фестивала.

Голямо внимание заслужават и документалните филми, от които "Стоичков" (на режисьора Борислав Колев) и "Витоша" (на режисьора Любомир Младенов) будят подчертан интерес в чешките медии още преди началото на фестивала. Не на последно място е "Цветанка" – сполучливият дебют на Юлиян Табаков като режисьор в документалното кино.

Своите филми ще представят в Прага лично режисьори, сценаристи, актьори и продуценти – Борислав Колев, Галина Тонева, Жанет Спасова, Иван Попйорданов, Кирил Кирилов, Любомир Младенов, Миляна Ленак, Петър Попзлатев, Руши Видинлиев, Юлиян Табаков.

Освен прожекциите, са предвидени дискусии, творчески срещи в Института за документално кино, срещи на публиката с гостите на кинофестивала.

Изложбата "Български комикс", част от съпроводната програма на 6-тия Фестивал на българското кино, ще бъде инсталирана в Европейския дом и кафенето на кино "Луцерна". С различните лица и разнообразието – от класическия комикс до ъндърграунда, тя се вписва неповторимо в атмосферата на фестивала.

Разгледайте Edna от нашите прекрасни галерии, посветена на Златна Прага - ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти