За почитателите на стойностното кино

За почитателите на стойностното кино
Снимка: netinfo

Между 25 октомври и 4 ноември фондация "Америка за България" организира фестивала за независимо американско кино "So Independent". Събитието се провежда за трета поредна година в София, а зрителите ще могат да видят повече от 40 заглавия с документални и игрални филми.

В документалната секция няма как да пропуснем и панорамите на режисьорите Роман Полански и Уди Алън, а лентата "Side by Side" ("Един до друг") ще ни покаже филмовото изкуство през погледа на Киану Рийвс, Мартин Скорсезе, Дани Бойл, Джеймс Камерън и други.

Меломаните пък ще бъдат зарадвани с музикалния филм на легендарната група "Куин" - "Queen в Queen: Дните от живота ни". В "Diana Vreeland: The Eye Has to Travel" пък ще проследим историята на легендарната главна редакторка на списание "Vogue" ("Вог") Даяна Вриланд.

"The Invisible War" разследва системните изнасилвания на американски жени-войници от техни сънародници в армията.

Що се отнася до игралните заглавия – силно впечатление правят "Тhe Sessions" ("Сеанси"), където Хелън Хънт е професионална секс учителка, "The Rum Diary" ("Дневникът на едно пиянде") с участието на Джони Деп и Амбър Хърд, както и черната комедия "Carnage" ("Касапница"), в която ще видим Кейт Уинслет и Сигърни Уивър.

Освен богатата филмова програма, "So Independent" ще срещне публиката с едни от сериозните имена от независимото кино на САЩ - продуценти, режисьори и други представители на американската кино индустрия, идващи у нас, за да изнесат лекции, да водят семинари или да представят своите филми.

* "So Independent" ще се проведе между 25 октомври и 4 ноември в кината "Люмиер", "Дом на Киното", "Евро-Синема", "Синема Сити" и Зала 1 на НДК, а пълната програма може да видите ТУК.

* Независимото кино има много точна формулировка – то не е нито нискобюджетно непременно, нито пък ъндърграунд. Това е чисто и просто кино, което не получава корпоративно финансиране и е извън мрежата на големите продуцентски компании, които са корпоративна собственост. Критериите в независимото кино се определят само от независимите им продуценти и участващите в дадения филмов проект творци, докато при комерсиалното кино e задължителeн определен процент печалба.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти