Започва фестивалът на маскарадните игри "Сурва"

Започва фестивалът на маскарадните игри "Сурва"
Снимка: БГНЕС

От 24 до 26 януари в Перник ще се проведе ХХІІІ Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва".

Гостите на фестивала ще могат да видят уникалния гала-спектакъл "Сурва в ЮНЕСКО". В новото издание на фестивала ще вземат участие 6 379 участници от 98 групи. Участниците от чужбина са 330.

В Перник ще пристигнат групи от Албания, Гърция, Италия, Индонезия, Македония, Словения, Сърбия, Унгария. Общият брой на децата под 14 години, които участват във фестивала, е над 1200.

В костюмите на групата от гр. Сопот има риза на 136 години, носена от малък сурвакар, и було на 152 г. Групата от Ивайловград пък ще представи уникалното кукерско хоро, което се играе наляво.

Народният обичай "Сурва" е вписан през 2012 г. като "Живо човешко съкровище" в националната листа на нематериалното културно наследство.

Народният обичай "Сурва" е водещ сред българските кандидатури за световната листа на ЮНЕСКО за нематериално наследство на човечеството. Окончателният резултат от тази престижна надпревара се очаква през настоящата година. 

Фестивалът в Перник се провежда вече 47 години. Той започва като "зимен карнавал", преминава през фазите - национален фестивал, фестивал с международно участие, а днес вече има статут на международен фестивал.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти