Български филм на фестивала в Кан

Логото на филмовия фестивал в Кан
Снимка: Getty/Guliver

Българският филм "Последната линейка на София" ще се състезава на фестивала в Кан, съобщиха от Националния филмов център.

Общо 63 филма попаднаха в официалната селекция на юбилейното 65-то издание на кинофестивала в Кан. Те са разпределени в четири категории и ще могат да бъдат видени в продължение на 12 дни – от 16 до 27 май. В конкурсната програма са включени 21 заглавия, като 14 от тях са европейски.

Организаторите на фестивала обявиха на 23 април подбора на 51-вото издание на Седмица на критиката (La Semaine de la Critique), която неотклонно спазва установените традиции в откриването на млади таланти. Основана преди 50 години от Съюза на френските филмови критици, Седмицата на критиката е най-дългогодишната паралелна конкурсна програма на филмовия фестивал в Кан и цели да покаже първи или втори филм на режисьори от цял свят.

След успешното представяне на българското кино на фестивала в Кан през 2011 с два филма във водещите програми – "Островът" на Камен Калев в Петнайсетдневката на режисьорите (Quinzaine des Réalisateurs) и "Аве" на Константин Божанов в Седмица на критиката, отново през 2012 има българско участие сред 7-те селектирани конкурсни филма.

В тазгодишното издание на Седмица на критиката е селектиран българският филм "Последната линейка на София" на режисьора Илиян Метев. Документалният филм е създаден с подкрепата на Национален филмов център като копродукция с Германия и Хърватия и бе представен през март в програмата Балкан Скрийнингс на 9-ото издание на София Мийтингс. "Последната линейка на София" е единствената творба от Източна Европа в 51-вото издание на Седмица на критиката в Кан, както и единственият документален филм.

Историята: В един милионен град има само 13 линейки! Краси, Мила и Пламен са невероятните герои на филма: енергични, с чувство за хумор, раздават себе си в опит да спасят живота на другите. Колко дълго те ще имат сили да изпълняват своята мисия, въпреки големия брой препятствия в града?

Режисьорът: Илиян Метев е роден през 1981 г., завършва режисура в National Film and Television School през 2008 г. и работи в Лондон за редица дизайнерски и рекламни агенции. През 2009 година на фестивала за документално кино Златен ритон Илиян Метев получи награда за дебют за 30-минутния си филм "Голешево" - за топлината и симпатията, с които разказва историята на своите герои в едно забравено планинско градче в България.

Организаторите на фестивала в Кан ще обявят подбора на 44-то издание на Петнайсетдневката на режисьорите днес, 24 април. Това e другата паралелна секция, организирана от Асоциацията на френските режисьори в рамките на кинофестивала в Кан.

По традиция, страната ни се представя на юбилейното 65-то издание на кинофестивала в Кан с щанд на Пазара на филми (Marché du Film). За трета поредна година България участва в Югоизточен европейски павилион - общ щанд с други седем балкански страни - Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия, Словения, Хърватия, Черна гора и Кипър.

Четири български филма ще бъдат представени на фестивала и ще имат своите търговски прожекции на пазара, а в рамките на програмата Short Film Corner са включени шест късометражни български филма. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти