Прически – тенденции пролет/лято 2013

Etro, Vivienne Tam, Gucci
Снимка: Etro, Vivienne Tam, Gucci

Биляна Божилова

Модерните прически на пролет/лято 2013 дават възможност на всяка жена да изрази себе си по най-добрия начин. Няма нужда да изневерявате на стила си, само за да сте на гребена на модната вълна.

Тенденциите в прическите за пролет/лято 2013 определено са в полза на дългите коси. Късите прически успяха да се вмъкнат сред топ трендовете, но в никакъв случай не са с лидерски позиции. "Женственост без граници" е мотото на коафьорите за пролет/лято 2013.

Признавам, че съм леко консервативна по отношение на косата си и предполагам, че повечето от вас са така. Мога да експериментирам с дрехите, аксесоарите и грима на воля, но осъзнавам, че прическата е визитката на визията ми и избягвам резки промени. С дребни изключения.

Като трансформацията ми от дългогодишна блондинка в червенокоска преди няколко месеца. За късмет огнените коси се оказват топ тенденция и за пролет/лято 2013. Така че, ако искате да промените цвета на косата си и се чудите в какъв тон, то смело заложете на червеното във всичките му нюанси.

"Омбре" манията (коса в преливащи цветове), която се налага по фризьорските салони е по-скоро масова практика, отколкото актуален тренд. Истината е, че омбре-то бавно, но славно се оттегля от модния подиум.

Ето ги и топ тенденции в прическите за пролет/лято 2013:

  • Ниска конска опашка
  • Идеално права
  • Бретон
  • Небрежна
  • Нисък кок
  • Мокър ефект
  • Късо подстригана
  • Екстравагантна
  • С аксесоар
  • На плитка

Ниска конска опашка
Конската опашка "слиза надолу" през пролет/лято 2013. Делова визия, която отива на всяка дама, тъй като позволява импровизации. Ако имате щръкнали и/или големи уши, може да ги покриете с коса. В зависимост от формата на лицето може да разделите косата на път или да я загладите назад. Топ тренд при Chloe, Etro, Christian Dior, Alexander Wang.

Идеално права
Отново пресата за коса тържествува. Разбира се, ако не сте природно надарена с права коса, доколкото липсата на къдрици може да е предимство. Тенденциите дават сериозна преднина на жените с прави коси. При това идеално прави. Постарайте се да владеете всички начупвания, поне докато трендът доминира. Препоръчително е пътят на косата да е разделен по средата. Хит при Emilio Pucci, Derek Lam, Michael Kors, Lacoste.

Бретон
Модерният бретон за пролет/лято 2013 е доста дързък и ще ви трябва голяма доза смелост, за да си го направите. Идеалните черти на лицето и покорната коса също ще ви помогнат, ако заложите на късо подстриган – равен или неравен бретон. Колкото пъти съм се осмелявала, толкова пъти съм съжалявала, така че помислете добре преди да заложите на тази прическа. Късо подстриганият бретон на къса коса е тенденция за смели момичета. Актуален при Prada, Giles, Miu Miu.

Небрежна
Тази прическа всъщност не е прическа. Тя е мечтата на всяка коса – да не бъде фиксирана, а да диша свободно. Небрежният вид на косата е много секси и закачлив. Но имайте предвид, че небрежна, не означава неподдържана. Косата трябва да е идеално чиста и копринено гладка, нищо че изглежда сякаш току-що ставате от леглото. Водеща тенденция при Bottega Veneta, 3.1 Phillip Lim, Diane von Furstenberg, Lanvin, Balmain.

Нисък кок
Кокът също като конската опашка се смъкна надолу за пролет/лято 2013. Небрежен или стегнат, в различни варианти, важното е да е близо до тила. Друго характерно за тази тенденция отново е разделеният път по средата. Прическата е подходяща както за официално събитие, така и за ежедневието. Хит при Valentino, Chanel, Gucci, Givenchy, Versace.

Мокър ефект
Прическата, за която ще ви трябва стилизант – пяна, вакса или гел за коса. Особено подходяща за топлите дни от годината. Отново далеч от прилежно оформените коси. Прическата с мокър ефект придава младежко излъчване и създава усещане за свободолюбив дух. Актуална при Alberta Ferretti, Jason Wu, Giambattista Valli, Haider Ackerman.

Късо подстригана
Както споменах по-горе, късо подстриганата коса за малко да отпадне от топ тенденциите за пролет/лято 2013. Дългите коси са далеч по-актуални. Ако все пак се харесвате с къса коса или просто се чувствате по-комфортно, има модерни варианти. Късата коса с къс неравен бретон може да мине за хитов тренд, ако е направен от добър фризьор. Затова не правете компромиси с избора му. Модерно при Lanvin, Marc Jacobs, Dior.

Екстравагантна
Прическата, която е трудно да определиш с една дума. Може да е със странен цвят или подстригана по необичаен начин. Важното е да се забелязва отдалече и да кореспондира с дивашкото излъчване на момичето, което я носи. Няма как, бизнес дамата с костюм не е подходяща за подобна прическа. Топ тренд при Jean Paul Gaultier, Anna Sui, Dries van Noten.

С аксесоар
Една диадема, шнола или лента може да свърши чудеса с косата. А именно, да я превърне в завършена прическа без особени усилия. Dolce & Gabbana за втори пореден пролетно-летен сезон залагат на лентата за коса. Louis Vuitton придава ретро женственост с лента с панделка. Emilio Pucci и Balenciaga се доверяват на шнолата за коса.   

На плитка
Плитката се нареди сред най-актуалните прически преди няколко години и оттогава става все по-разнообразна. Коафьорите се надпреварват да измислят все по-сложни модификации на плитката, които дамите овладяват с лекота. Малки плитчици на различни участъци от косата, рибена кост, плитка на опашка, дайте тласък на въображението си и импровизирайте на воля. Плитките са хит при Marchesa, Balmain, Herve Leger, Jason Wu, Antonio Berardi.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти