Модата при косите - какви са новите тенденции

Жоро Петков
Снимка: „Косата днес 02“

Коафьорът Жоро Петков се нарежда сред най-успешните фризьори в България. Историята на неговото професионално развитие звучи като приказка, но е истина.

Той е от хората, които се раждат с талант, но и с усет за това как да го развият и обогатят, за да се превърнат в критерий за стил и актуалност. Често пътува в различни европейски страни, за да се специализира в подстригването, подбора и смесването на цветове, текстурирането и оформянето на косата; подготвя се, както за работа във фризьорски салон, така и за модна фотография, клипове, реклами.

През цялото време не спира да работи от един салон в друг, докато преди четири години открива в София свой собствен – Snakes.

Приоритетната му цел е да накара всеки клиент да се чувства специален.

Специално за читателите на Edna.bg Жоро Петков отговаря на няколко въпроса, зададени му от редакторите Лилия Огнянова и Християн Немски.

Модата се мени всяка година. Споделете според Вас какви са тенденциите при прическите и цвета на косата за този пролетно-летен сезон?
Да, факт е, че модата се мени всяка година, но преходите са доста плавни и последователни, за да може и хората по-лесно да ги възприемат. Тази година основните трендове в прическите са повлияни от модата на 60-те и 80-те години.

Цветовете на косите зависят от това дали дамите са блондинки или брюнетки, тъй като има колекция за всяка гама. Общ акцент са кичурите в розово. На русата коса те са от бледорозово до циклама, а при тъмните коси повече фуксия и розово – виолетово.

Прическата "омбре" сякаш е добре забравено старо. Какво може да споделите за нея?
Всяка една нова тенденция е добре забравена и леко променена стара такава. Като се започне от подстрижките на каре и боб, и се стигне до обемните букли и тежки вълни в ретро стил. Модата не само в косите, а и в дрехите и аксесоарите е постоянно преработване на предходни неща... така те се запазват в историята, а и са добра основа за надграждане на стил и форма. Боядисването тип "омбре" стана моден хит още преди две години, но чак сега придоби масова популярност. През годините сме наблюдавали много други подобни двупластови боядисвания с градация в цвета.

Как ще посъветвате дамите да се грижат за косата си - колко често трябва да се подхранва косъма и как се отразява всекидневното ползване на сешоар, преса или маша?
Всяка дама трябва да се съветва винаги с личния си фризьор, какво е най-подходящо за косата ѝ според сезона, типа коса и нещо, което винаги се пренебрегва – кожата на скалпа. Ежедневното ползване на преси и маши не е проблем, стига да се използват редовно качествени протектор продукти. Изключение правят безкрайно фините коси, разбира се.

Колко често трябва да подстригваме косата си и вярно ли е, че ако го направим на пълнолуние, тя ще расте повече (много голям процент съвременни жени вярват искрено в това)?
Хубаво е косата да се подстригва веднъж месечно, за да се поддържа в добра форма и вид. Разбира се, ако дамите желаят да достигнат по-бързо, по-големи дължини могат да пропускат месец, но тогава шансът да нямат добра форма е голям. Подстригването не винаги е само, за да се оберат връхчетата, но и за да се придаде форма и прическа на косата.

Да, расте по-бързо когато се подстригва в нарастваща фаза на луната.

Мина ли модата на изкуствените удължители (есктеншъни)?
Допълнителната коса никога няма да излезе от мода. Тя дава свобода на фризьора да прояви фантазията си без ограничения. Екстеншъните не винаги са три реда коса до кръста, която си личи, че е изкуствена от километри. Екстеншъните са, за да може да се уплътни средно дълга коса, да се придаде повече обем, може да се коригира цвят или да се добави под формата на опашка или кок за официален случай. Допълнителната коса винаги е в помощ, стига да не се прекалява с нея и това да доведе до комичен и изкуствен вид.

Мислите ли, че българският мъж стана по-смел при експериментирането в своята прическа или все още се държи по-консервативно в това отношение?
Забелязвам, че от известно време българският мъж разбра, че освен първи номер с машинката може да има и друг вариант за подстрижка. Последните години все повече мъже започнаха да се грижат за косите си и да имат модерна визия.

Каква ще бъде модата на косите на тазгодишните абитуриентски балове?
Аз бих препоръчал ретро вълни, кок тип балерина, poni tail (конска опашка - бел. ред.) с красива букла в края или небрежна плитка.

Естествено, прическата трябва да е съобразена с цялостната визия на младата дама, което включва и избора и на тоалет за специалната вечер, за да се получи най- добрия резултат.

Може да разгледате част от визиите, представени в албума "Косата днес. Стъпка по стъпка с Георги Петков", в галерията ни ТУК.

Тази година Жоро Петков представи второто издание на албума за специални случаи "Косата днес. Стъпка по стъпка с Георги Петков".

След успеха на първата книга на Жоро "Косата днес", която бе плод на 10-годишния опит на фризьора, издателство "Ентусиаст" публикува второ издание на луксозния албум. Докато в първото издание бяха представени основно дамски прически, във второто се обръща специално внимание на тенденциите в мъжкия стил. "Косата на един мъж говори за него не по-малко от часовника на ръката или уханието на парфюм, което оставя след себе си." - споделя Жоро.

"Косата днес 02" е двуезичен албум (на български и на английски език), който ни предлага селекция от актуалните за сезона прически, тенденциите в мъжките фризури и фотосесии с идеи за цялостна визия. Вижте промо на албума ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти