Необичайните съставки в кремовете за лице

Необичайните съставки в кремовете за лице
Снимка: Thinkstock

Кремовете за лице понякога съдържат вещества, за които ни е трудно да предположим, че се използват Изобщо от козметичната индустрия.

Оказва се обаче, че в това те да присъстват в козметичните продукти, има логика, тъй като притежават свойства, които правят крема по-ефективен и с траен ефект, споделят от Zdrave.bg.

Морски копър
Екстрактът от морски копър подобрява синтеза на керамиди в кожата – клетки, които са отговорни за влажността на епидермиса. Същевременно морският копър усилва действието на различни изгарящи мазнините вещества.

Затова често се ползва при производството на кремове срещу целулит. Заради приятния тънък аромат на лимон маслото от морски копър се ползва и в парфюмерията.

Черен хайвер
Кой би предположил, че черният хайвер се ползва за нещо друго освен като деликатес на трапезата? Но истината е, че той е много богат на витамини А, D, E и F, които организмът ни ползва за обновяване на кожните клетки, за повишаване на тяхната устойчивост и за забавяне на фотостареенето.

Биологично активните вещества в черния хайвер също така стимулират изработването на колаген, благодарение на който кожата изглежда изпъната и здрава. Черният хайвер е и източник на магнезий, цинк, селен и желязо – елементи, които се препоръчват срещу косопад.

Слуз от охлюви
Това е именно онази най-прозрачна субстанция, която позволява на охлювите да се придвижват. Оказва се, че слузта има уникален биохимичен състав. В нея се съдържа алантоин, който има оздравяващ ефект и намалява възпалението при акне, гликолова киселина, която прочиства порите и така улеснява подхранването на кожните клетки, колаген и еластин – основни елементи в кремовете против бръчки.

Масло от купуасу
Купуасу е вечнозелено дърво, типично за бразилска Амазония. В маслото от купуасу се съдържат фитостероли и мастни киселини, които бързо овлажняват сухата, увредена кожа, както и полифеноли – вещества с изразено антиоксидантно действие. Заради свойството на маслото от купуасу да поглъща вредните ултравиолетови лъчи, то често се използва в натуралните кремове за слънцезащита.

Зеолит
Зеолитът напоследък става все по-популярен, но най-вече като средство, което се пие за детоксикация, включително за извеждане от организма на натрупани тежки метали. Този особен минерал, добиван от вулканични скали, наистина има силно абсорбиращи свойства – благодарение на порестата си структура.

В козметиката обаче той се ползва не само заради детоксикиращите си свойства – транспортира извън кожата натрупаните в нея токсини, но и като преносител на активни козметични вещества до кожните клетки. Най-често зеолитът се ползва в козметични средства срещу пъпки, обикновено под формата на прах или пудра.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти