Причинителите на косопад и къде е спасението - Част I

Причинителите на косопад и къде е спасението - Част I
Снимка: iStock/Getty Images

Косопадът е сериозен проблем, който може да засяга колкото мъже, толкова и жени. Не бива да подценяваме това неприятно явление или да си мислим, че е изцяло необратим процес.

Решихме да се допитаме до специалист, за да научим повече за косопада и лечението му. Доц. д-р Весела Райкова – микробиолог, дерматолог в катедра по Медицинска Микробиология към Медицински Университет-София бе така добра да отговори на няколко въпроса специално за Edna.bg. Представяме ви първа част на интервюто с нея.

За да говорим за косопада, трябва първо да го познаваме. Алопеция (оплешиваване) е медицинският термин за прекомерна загуба на косми не само по скалпа, но и в различни други окосмени области на тялото. Разбирането на различните причини за развитие на алопецията изискват изясняване цикъла на растеж на косъма, а той се състои от 4 фази.

Снимка: iStock/Getty Images

Първата фаза е растежната. Тя продължава между 1 и 10 години. Позната е и под наименованието анаген. В нея се намират приблизително 90-95% от космите на косата. Следва преходна фаза за космения фоликул, означавана като катаген и продължаваща приблизително 2-3 седмици. Последва се от фаза на отпадане на косъма, наречена телоген, развиваща се в рамките на около 3 месеца. В норма приблизително 5-10% от космите на косата се намират в нея.

Последната фаза от цикъла на косъма продължава около 2-12 месеца и се означава като латентна фаза. При нея се наблюдава празен космен фоликул и поради това липса на растеж на косъм от фоликула. Латентната фаза е и фазата между два дележни цикъла на косъма. В норма малка част от космените фоликули са в латентната фаза. Но, колкото по-дълга е тя, толкова повече „празни“ фоликули ще са налични и косата ще става по-рядка.

Застрашени ли са жените от косопад?
Погрешно е становището, че оплешивяването е мъжки проблем. Вярно е, че по-често се срещат мъже, които са олисели, но в действителност женският пол представлява 40% от засегнатите лица.

Снимка: Thinkstock

И, макар процентът да е по-нисък спрямо този при мъжете, емоционалното състояние при жените във връзка с този процес е многократно по-обременяващо. Жените са и тези, които по-често предприемат хранителни диети, които могат да доведат до временен стоп в растежа на косата. Нека не подценяваме и ежемесечната загуба на желязо при тях във връзка с менструалния цикъл, а както е добре известно, желязото е един от елементите, изключително важни за изграждането на космените фибри.

Каква е статистиката, свързана с процесите на косопад и оплешивяване?
Загубата на коса е естествен процес, който се случва при всеки човек ежедневно. Нормално е на ден да отпадат около 50-100 косъма на 100 000 космени фоликула. Загубата на коса засяга приблизително 50% от жените. Около 40% от мъжете имат вече загатнато оплешивяване около 35 годишна възраст, 65% около 60-та година и 80% около 80-та.

Снимка: iStock/Getty Images

Андрогенната алопеция (независимо от това мъжки или женски тип е тя) е най-честата форма на алопеция. Алопеция ареата засяга 1 на 100 човека, а генетичната определеност на оплешивяването се среща при приблизително 1 на 5 клинични случая.

Какво може да причини косопад при жените?
Причините, които могат да доведат до промяна в качеството и гъстотата на косата, са много. Сред тях основни са хормоналните фактори, медицински значими състояния и приложението на медикаменти.

Снимка: iStock/Getty Images

*Хормонални фактори
Най-честата причина за загуба на коса е генетично определеното състояние, познато като андрогенна алопеция. Тя бива мъжки и женски тип, но се развива по аналогичен начин. При генетично предразположени индивиди определени полови хормони водят до развитието на частична или по-пълна загуба на коса, като при мъжете този процес може да стартира още през пубертета, докато при жените започва значително по-късно.

Различни други промени в хомеостазата на хормоните в човешкия организъм също биха могли да предизвикат оредяване на косата. Пример са хормоналните вариации около бременността, раждането и кърменето; приема на хормонални контрацептиви, настъпването на менопауза и други.

*Медицински значими състояния
Има и медицински състояния, които могат да доведат до алопеция: проблеми с щитовидната жлеза. Този орган е отговорен за регулиране баланса на хормоналните нива в човешкото тяло. При нарушения във функцията му може да се стигне не само до оплешивяване, но и до ангажиране и промяна в нормалния начин на работа на много други тъкани и органи.

Снимка: Thinkstock

Алопеция ареата – заболяване, възприето като автоимунно, което означава, че организмът атакува самия себе си и по-точно космените фоликули. Това е вид автоагресия на имунната система към организма. При това състояние се наблюдава загуба на коса под формата на различни по вид и размер петна.

Инфекциозни състояния, засягащи скалпа – инфекции, причинени от дерматофити, могат сериозно да засегнат растежа и развитието на косата, при което да се стигне и до загуба на косми в засегнатите зони.

Снимка: iStock/Getty Images

Други кожни състояния – заболявания, които водят до промяна в архитектониката и качествата на нормалните кожни слоеве с образуване на цикатрициална тъкан (белег) също предизвикват алопеция. Пример за такива заболявания са lichen planus и lupus.

Психични отклонения. Различни по вид и сила на изява психични състояния, включително и по-сериозен стрес, биха могли да предизвикат окапване на косата, промяна в качествата ѝ и способността ѝ да расте.

*Медикаменти
Приложението на лекарствени средства за терапията на различни състояния могат да повлияят качествата, растежа и окапването на космите. Основни представители са, макар и не всички, медикаментите за въздействие при тумори, артрит, депресия, сърдечно-съдови проблеми.

Снимка: iStock/Getty Images

Други причини за загуба на коса
Физически или емоционален шок/стрес
. Много са хората, които установяват изтъняване на косата и окапването й в количество повече от обикновеното няколко месеца след стресовата ситуация. Пример са прекомерната загуба на килограми, дълго продължила висока температура, загуба на близък човек.

Механичното въздействие върху косата. Дърпането, опъването, термичното въздействие върху космените фибри и фоликули води до промяна на косата и окапването ѝ.

Очаквайте втора част на интервюто с доц. д-р Весела Райкова, за да разберем как можем да спрем косопада.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти