Създадено за Revalid®

Пърхотът може и ще бъде победен!

Пърхотът може и ще бъде победен!
Снимка: iStock/Getty Images

Сигурни сме, че още като сте прочели думата “пърхот” от заглавието, скалпът лекичко е започнал да ви сърби. Да, сърбежът е един от класическите симптоми на пърхота, както и белите люспи с по-малък или по-голям размер, омазняването на косата и изобщо - влошеното ѝ състояние и като външен вид, и като усещане.

Пърхотът не е само козметично състояние и естетичен “дефект”. Той е кожно заболяване, което има нужда от внимателно отношение, правилна грижа и постоянство.

Затова се обърнахме към един от доказалите се специалисти в грижата за косата - Revalid, които да ни разкажат повече за причините за появата на пърхота, как да го овладеем и как да поддържаме косата си здрава и красива.

Какво е пърхотът

Снимка: iStock/Getty Images

Това е състоянието на нарушен баланс на кожата на главата, при което скалпът произвежда много повече себум и кожни клетки от нормалното и се стига до образуване на люспи по кожата.

Пърхотът може да е в по-лека или по-тежка форма. Ако не се лекува навреме, може да доведе дори до оплешивяване, защото се нарушава естественото хранене на главата и косъма.

Причини за поява на пърхот

Три са основните причини за поява на пърхот:

Свръхпроизводство на себум

Себумът е естествено наподобяващо восък масло, което се отделя от жлези в космените фоликули. Ролята му е да поддържа кожата влажна и да образува бариера, която спомага за защитата на кожата от инфекции.

Някои хора произвеждат повече себум от други. Когато се комбинира с пот, мъртви кожни клетки и други остатъци, натрупването може да причини лющене и да направи косата да изглежда мазна.

Ако не се лекува, натрупването на себум върху скалпа може да доведе до себореен дерматит - локална кожна инфекция.

Свръхколонизация на гъбичката Malassezia

Когато естественият баланс на кожата е нарушен, това дава условия за развитието на различни гъбички. Най-често срещаната на скалпа е Malassezia. Тя е естествена за нашия организъм, но когато се стигне до свръхколонизация (прекалено много размножаване), космените фоликули се заразяват и страдат.

Такава гъбична инфекция може да се разпространи по лицето и горната част на тялото. Дерматолозите лекуват тази гъбична инфекция с локални и системни противогъбични лекарства.

Отслабена епидермална бариера

Начинът ни на живот често подлага на изпитание естествената бариера на тялото - кожата. През зимния сезон това са сухият въздух, “задушаването” с шапка, неподходящата козметика, честото миене на косата и бедната на полезни вещества храна.

Тези условия лесно нарушават епидермалната бариера и се появява пърхот.

Какво е решението:

Снимка: iStock/Getty Images

Следете състоянието на косата си и при най-малките промени се запитайте какво ново се е случило в живота ви - сменили сте козметиката, под стрес сте, не се храните добре, сезоните се сменят…всичко това се “изписва” на косата ви и е нужно да върнете баланса в живота, за да се върне и красивата ви коса.

Ако вече пърхотът се е настанил трайно на скалпа ви и можем да го определим като тежък - с едри, видими люспи, сериозно омазняване, сърбеж, тогава е добре да се посветите няколко седмици на косата си и грижата за нея.

От Revalid са изработили система за борба против пърхот, в която нов участник е шампоанът Revalid Triple Active DS.

Както подказва името му, той съдържа три активни съставки, насочени към овладяване на сериозната фаза на пърхота.

Снимка: Revalid

Това са Crinipan, ефективна срещу дрожди Malassezia, Dandrilys против сърбеж и Elestab с противодразнещо действие за дълготраен ефект.

За да овладеете безконтролното размножаване на Malassezia, използвайте шампоана 1-2 пъти седмично в продължение на 4 седмици. Ще забележете значително подобряване на външния вид и състоянието на косата си.

Изследванията показват, че още на 10-я ден ще видите намаляване на пърхота с до 40%, а още след четвъртото измиване сърбежът почти ще изчезне.

Когато преминете този 4-седмичен курс на третиране на сериозната фаза на себорейния дерматит, ще продължите с поддържането на добрите резултати с помощта на Revalid противопърхотен шампоан, който е предназначен за по-леките състояния на пърхот.

И накрая нека отново обобщим:

Снимка: Revalid

    • Тежката форма на пърхот (себореен дерматит) се причинява от гъбички

    • Ефективното лечение на това остро състояние с Revalid Triple Active DS трае 4 седмици  като използвате шампоана, толкова често, колкото ползвате всеки един шампоан

    • Поддържате естествения баланс на скалпа със здравословна храна, грижа за скалпа и косата и шампоан Revalid против пърхот.

    • Нашият съвет е преди да предприемете лечение да се консултирате със специалист.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти