Красотата на косата се крие в храната

Красотата на косата се крие в храната
Снимка: iStock/Getty Images

Редица реклами ни убеждават, че за да имаме лъскава и здрава коса е нужно само да си вземем нов шампоан и балсам.

Разбира се, продуктите, които използваме за измиване и подхранване на косата си, са от особено значение, но грижите за здравината на косъма не се изчерпват само с тях.

Хранителният ни режим е определящ за красотата на косата. Ако не предоставяте на тялото си нужните му витамини и минерали, няма как да очаквате то да си ги набавя от другаде и да бъде здраво и красиво.

Затова трябва да включвате в менюто си разнообразна и качествена храна, без да прекалявате и с порциите, разбира се.

Ето няколко съвета какво да хапвате, за да се радвате на хубава коса

За здравина

Снимка: iStock/Getty Images

За да не се накъсва косъма, трябва да включите в хранителния си режим продукти, богати на аминокиселината цистеин. Това е антиоксидант и действа детоксификиращо. Цистеинът играе важна роля в превенцията на редица заболявания като астма, рак, псориазис, черрнодробни и сърдечно-съдови заболявания, както и на косопад. Може да си го набавите от домашни птици, кисело мляко, червени чушки, чесън, лук, броколи, брюкселско зеле, овес и пшеничен зародиш.

За плътност

Снимка: iStock/Getty Images

За да бъде косата ви по-плътна и да си „тежи“ на мястото, трябва да е уверите, че приемате достатъчно цинк и желязо. Анемията, която е предизвикана от недостатъчност на желязо в организма, е най-сигурният враг на хубавата коса.

Срещу сивата коса

Снимка: iStock/Getty Images

Първите бели косми в косата не са особено приятно явление, но не бързайте веднага да посягате към боите за коса. Може първо да пробвате да хапвате всеки ден по шепа сурови бадеми. Според ново проучване посивяването на косата не се причинява от това, че производството на меланин, който е отговорен за цвета на косата, спира, а защото вече губи пигмента си.

Хапването на бадеми, обаче, ще насърчи отделянето на ензима каталаза, който поддържа естествения цвят на косата за по-дълго време.

Също така може да ядете повече зеленчуци и плодове в ярки цветове. Така ще си набавяте допълнителни антиоксиданти, за да се бори организмът със свободните радикали, които вредят на клетките, произвеждащи пигмент.

Каквото и да правите, обаче, не може да очаквате да забележите ефект след една седмица. На косата са й нужни месеци, за да расте, затова е нужно и търпение, за да видите резултатите.

С наближаването на лятото е важно да се замислите за защита на косата от вредното влияние на силните слънчеви лъчи. Също като кожата, и тя има нужда от предпазване.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти