Следродилна депресия

Следродилна депресия
Снимка: Личен архив

Няма да ви я описвам, защото слава Богу, не съм я преживяла. Но ще си позволя да ви дам няколко съвета от личен опит как да я избегнете. Дори без да излизате от дома.

Сутрин се събуждайте с мисълта, че сте майка. Вгледайте се в детето си – природата не е създавала някога нещо по-съвършено от това. Най-голямото щастие – да дадеш живот и да го изпълниш с любов.

Мислете позитивно. Ако имате повече деца, не забравяте, че за всяко нещо винаги има и втора гледна точка. От вас зависи коя ще изберете. Мислете чашата за полупълна, а не за полупразна. Не бройте само това, че грижите, притесненията и проблемите ви са станали повече. А смятайте, че усмивките, прегръдките и хубавите моменти ще се умножават. (Ако пък нямате свои деца, не забравяйте, че може да зарадвате чуждите. Най-малкото с блага дума вместо упрек).

Всеки ден си измисляйте нещо приятно, което да ви чака на следващия. Нещо мъничко, елементарно, но по-различно от ежедневните ви грижи.

Не забравяте мъжа си. Той е част от това щастие. Заслужава да му го напомняте.

Пуснете си хубав филм в свободните минути, колкото и малко да са те. Или вълнуващ сериал и ако трябва го изгледайте на части. Така ще се пренасяте някъде другаде без да има нужда да излизате.

"Отидете“ на театър… в къщи. Да, има такива вариант. Ако сте пропуснали моноспектакъла "Сътресение “ на Мариус Куркински – сега е моментът да го изгледате на DVD.

Концерт. Какво по-хубаво от това да видите любимия си изпълнител отблизо, без да изпуснете нищо, да мръзнете на стадиона, да няма къде да паркирате, или да ви плюят семки в косата.

Прочетете интересна книга. Може дори да си я поръчате он-лайн. Тя ще ви откъсне от скуката на бита и ще ви пренесе в друг свят.

Пробвайте да напишете нещо сами – измислете детска приказка, опишете състоянието си. Дори написаното да започва с "Започвам този разказ, затворена между четири стени…“

Слушайте любима музика. Танцувайте с бебето на ръце.

Пуснете си любимо радио. Така, вършейки обичайните си домашни задължения, не се изолирате от живота около вас. Информирате се за новините, политиката, културата и слушате класическа музика или джаз.

Правете упражнения. По-добре да отделяте за това поне десет минути дневно, отколкото да се каните дни наред и нищо да не направите. Упражненията ще се погрижат за здравето, тонуса, формата ви, и съответно за по-доброто самочувствие, а и ще прехвърлят за малко вниманието ви другаде.

Релаксирайте. Пълното отпускане ще ви помогне да "изключите“. То ще ви успокои всеки път, когато се почувствате напрегната или разтревожена.

Мечтайте. Освен всекидневните, правете си и дългосрочни планове.

А ако ви омръзне да стоите вкъщи и да правите планове и нямате под ръка кръвна роднина или свекърва – обадете се на приятел за помощ. Все ще намерите такава дружка, някоя майка на пораснали деца, на която да се доверите и да оставите вашето бебе поне за час. И тогава не перете, не гладете и не чистете, а непременно излезете. Дори една безцелна разходка в парка или по улиците ще освежи мислите ви.

Приберете се и пак се вгледайте в детето си – нали няма по-прекрасно нещо на света?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти