Щастието е в ръцете на четящите

Калин Терзийски
Снимка: Личен архив

Калин Терзийски

Една мила и симпатична дама, моя приятелка в какофоничния и зашеметяващ океан-супа със суетни крутони, наречен "Фейсбук", тия дни ми написа съобщение. То беше следното:

"Тооолкова зает! Със себе си? А аз имам време и за теб. Междувременно изникна един въпрос. Като оставим настрана суетата, искам да ми споделиш защо искаш да те четат. Честно... и въпросът не е спешен."

И когато видях това съобщение, аз се поспрях. Тоест – не се хвърлих да отговарям наперено и механично, кухо и банално. Ами се замислих. И след половин час мислене (което всъщност е само върхът на айсберга на един цял живот-мислене), аз ѝ написах така:

Здравей. Защо искам да ме четат? Добър въпрос

Ами, ето някои от безбройните причини:

За да ме харесват, за да се сближим с най-умните и добрите сред четящите; за да се намерят сред четящите такива, които да са толкова близки до моята мисъл, че да станем приятели.

За да кажа нещата, които бушуват в мен или тлеят в мен и смятам за толкова важни, че ако останат там, светът ще преживее ужасна загуба (това си е мое детско чувство - че светът без моите прозрения ще остане по-беден и глупав свят - и се смея на това чувство, но си го пазя); за да печеля пари, защото единственото, с което - оказа се, мога да печеля пари, е писането.

А имам нужда от пари не за да си купувам телевизори и коли - аз съм беден човек, а просто за храна. Храна.

Да ме четат и красивите момичета, защото техните красиви и развълнувани погледи с ъгъла на окото ме вълнуват и мен, и то много. Вълнуват ме и ми дават голямо вдъхновение - не просто за още писане, а за живот. И това аз не намирам за срамно или недостойно, а напротив - за най-прекрасното нещо. Вълнение от живия живот.

Искам да ме четат, много хора да ме четат, за да стигна именно до най-добрите сърца. Най-мъдрите и разбиращите. За да разберат те написаното и то да ги вдъхнови; а от това аз да имам стимул за още писане. Защото смятам, че нехаресаните от никого писания са нещо много, много тъжно. Не непотребно. И те са потребни на Небето. Но са нещо много тъжно и самотно.

Пиша също така, защото това е съвършено удоволствие - подобно на свиренето (което не познавам, но съм чувал, че е такова) на пътешестването и на рисуването - което е истинската ми, най-стара и велика страст.

И освен това - искам да четат книгите ми, защото искам с тях, ако е възможно, а аз знам, че е възможно, да правя хората поне малко по-добри и щастливи.

Щастлив не значи самодоволен. А означава осъзнат. И така нататък...

Пишете на Калин Терзийски на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти