Как станах 95 килограма

Стефания Колева
Снимка: Личен архив

Стефания Колева

Тя искаше да свали три килограма задължително. То и два ѝ бяха достатъчни, но три звучеше по-възвишено.

Животът за нея вече не беше живот. Поне не пълноценен и то заради какво? Заради два килограма, постепенно превръщащи се в три. Разбира се, на фона на другите световни беди, няколко килограма не бяха кой знае каква болка, а и са лесни за сваляне. За сваляне от утре. Не, не от утре, от понеделник. Драстичната диета е най-доброто поведение.

Неделя е. Ще се яде. Ще се нахрани като са последно. И ще пие вино, и кафе, и още една чаша вино, и капучино, и отново малко винце и айран ще пие, че от утре...

Спокойно ще хапне за закуска от божествения кроасан с масло и топло какао от сладкарницата до тях, бързо ще забърше и едно шоколадово изкушение, на обяд ще се наслади на любимата си паста само със зехтин и подправки, може малко сирене, разбира се - с чаша вино, следобедно - един чийзкейк с виенско кафе може и плод или ядки, а за вечеря - една сочна задушена пържола със салатка и два-три варени картофа, а може би няма да издържи на изкушението да не опита от онези божествени, домашно опечени питки.

Не мина и година, откакто започна диетата в понеделник и удари 100. Качи ги неусетно, без проблеми... от онзи понеделник. Ооо, от 100 не се сваля лесно. Сто е хубаво число, кръгло е, кръгло като нея самата, загладено и някак тежко. Звучи респектиращо и някак мащабно. А и 100, числото 100, отнасящо се за килограми, особено при жена, се среща рядко. Особено рядко. Заради това тя се запита, дали е разумно да разваля хубавото трицифрено число.

Стоп! Решила е да сваля. Онези две-три килца и другите, дето качи, след като започна диетата. Няма връщане назад. Решението е взето. И то от 1-ви, другият месец.

И наистина! Чудо! От 1-ви следващият месец свали три килограма само за двадесет дни. Волята е особено чувство на гордост.

Защо? Защо свалих три? Вече не съм 100! Ще си ги върна!

И си ги върна. Волята е индивидуално качество. Колко лесно ги върна! Когато волята е крайна, истинска и честна, три килограма се връщат лесно. И четири не са проблем.

Не е така. Четири е проблем. 101 килограма. Или 50 или 110. Решила го е. И направи избора си – 110 до Нова година. Започва сега. Баничка със сирене, баклава, защо не и толумбички? Боб, сарми, луканка, тиквеник, кашкавал... И то само до Нова година, а следващата Нова година...

Решено е! От първи януари ще свали 60 килограма. Някакви си 60 килограма... и триста грама. С нейната воля и ако започне от понеделник, ами това проблем ли е?

Или след две години. Просто ще свали 70 кила, от 1-ви... 2017 година. Всъщност по-добре след Васильов, Йорданов и Ивановден. Да, по-добре.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти