Какво ни вещае лунното затъмнение на 4 април

Какво ни вещае лунното затъмнение на 4 април
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Отмина драматичното слънчево затъмнение на 20 март. Няколко дни по-късно небесата над Европа се разтресоха в трагичен авио инцидент.

Истината е, че, както казва един мой познат астроном, затъмненията съвсем не са необичайно явление и около всяко едно от тях все нещо се случва в някоя точка от земното кълбо.

Затъмненията обаче ни правят по-чувствителни за фините психически - индивидуални и колективни - процеси, които в своето разгръщане и натрупване на ежедневно ниво ескалират до качествени изменения в емоционалната и менталната атмосфера. Те се оказват навременните спусъци за манифестиране на големите продължителни - и затова тревожещи, разклащащи статуквото и трансформиращи - небесни конфигурации като квадратурата между Плутон и Уран, например, под чието кризисно “влияние” се намираме през последните 7 години.

Затъмненията са късите съединения и фините настройки в цялата картина.

По време на слънчево затъмнение Луната се намира между и на една линия със Слънцето и Земята. Луната, образно казано, блокира Слънцето и временно задушава неговата светлина, светлината на чистото съзнание, на ярките дневни форми и на острите очертания, които дава едностранчивостта на възприятията, мисленето и нагласите ни.

Това е праволинейността на съзнателния ум, който функционира на ниво материализъм, действие, прагматика, егоцентризъм. Но по време на слънчево затъмнение именно ограничената визия и самозабравата в собственото могъщество биват разклатени, както на колективно, така и на индивидуално ниво, за да можем да сменим перспективата, за да видим света в нова светлина, за да осъзнаем, че има и други интерпретации на действителността - безброй много.

Слънчевото затъмнение ще издърпа килимчето на самодоволната, привидно сигурна реалност изпод краката ни и ще ни покаже колко сме крехки, недълговечни и тленни, защото само в тъмнината осъзнаваме ценността на светлината и само на фона на смъртта изпъква смисълът на живота.

Лунните затъмнения от своя страна поставят Слънцето и Луната в опозиция, като същевременно Земята е на една линия и между двете светила. Лунните затъмнения са най-тъмното тъмно. Те ни поставят в ситуация, в която се срещаме със Сянката, онази част от нашата същност, която според Юнг неволно и несъзнателно отричаме като нелицеприятна, грозна, страшна, ненадеждна, неприемлива и проблемна. Сянката е онова, с което отказваме да се идентифицираме, защото всички искаме да мислим за себе си и да се възприемаме като светли, добри и прекрасни, Но тя е там, тя наднича иззад рамото и колкото по-малко сме осъзнати за присъствието й в живота ни, толкова повече тя го владее.

Сянката е и всичко, което проектираме върху другите, като свои негативни съдържания. Огледайте се около себе си и вижте кой ви дразни, кой ви е неприятен, кого мразите, с кого сте във война и конфликт - именно тази личност е носител на вашата проектирана Сянка. Помислете и за всички нации, които в момента враждуват помежду си - ще се окаже, че те са си много по-близки, родни, сходни, отколкото подозирате - свързва ги колективната сянка.

Лунното затъмнение ни дава възможност да се срещнем със сянката, за да станем с една идея по-плътни, пълнокръвни и цялостни; и колкото по-отритната е тази тъмна, сенчеста част от нашата цялост, толкова по-разтърсваща и шокираща е срещата.

Ще бъде безкрайно любопитно да наблюдаваме как на глобално ниво се разгръща сблъсъкът и в какви събития ще се прояви, защото Лунното затъмнение на 4 април 2015 г., ще се случи в опозиция с Уран и в квадратура с Плутон, освобождавайки колосално количество потискана енергия - под формата на трудни за смилане и преработка емоции като страх, гняв, завист, ревност - по линията на кардиналните оси Рак-Козирог и Везни-Овен. Най-силно засегнати ще бъдат индивидите и нациите с акценти върху средните градуси на кардиналните знаци.

Най-мъдрата и себесъхранителна позиция е да припознаем в себе си и тъмнината, и злото; да си ги оттеглим от света и да се смирим; да приемем, колкото и да е болезнено, че не сме единствено и само безгрешни, онеправдани и справедливи, но носим в целостта си и черни съдържания. Така ще видим, че най-върлият ни враг е наше собствено продължение и милостив приятел. Без сам да го знае.

Цялото това упражнение е много по-лесно да се осъществи на ниво индивид, отколкото на ниво нации, където затъмнението вероятно ще изпусне винтила и ще провокира прояви на агресия. Но пък промяната започва от теб и мен.

Кървавата луна е всявала страхотен ужас у нашите предци. В тяхното магическо мислене Луната тогава бивала погълната от демони или дракони, за чието пропъждане се извършвали специални драматични ритуали. Кървавата луна вещаела кръв, смърт и разруха. Тя носела своеобразно менструално значение в символното разбиране на хората. Луната е свързана с женския цикъл на плодовитост. Кървавата луна в този смисъл се асоциирала с менструалното изхвърляне на неосъществения потенциал, на неслучила се бременност, с обещанието за живот, но и със среща със смъртта. Тя е на границата между живота и смъртта, пролуката между този свят и онзи, където се разделяме и сбогуваме, за да можем да срещнем. За да “абортираме” нежизнеспособното. За да можем да заченем наново.

Лунното затъмнение на 4 април, погледнато от различни ъгли, носи в себе си метафората за изхвърляне на боклука. И това освобождаване е с един замах - най-краткото затъмнение от много време насам. То отминава бързо, за по-малко от 4 часа заедно с частичните фази на затъмнение. Същевременно е третото от четири последователни затъмнения, наречени тетради. През 21-и век имаме 8 тетради, докато има столетия, в които тетради няма. През последните 4 хиляди години най-големият брой тетради на столетие е 8. Следващият век, в който ще присъстват 8 тетради, е 26-и.

Лунното затъмнение съвпада и с фиксираната звезда Алгораб от съзвездие Гарван и е в 14-ия градус на знака Везни. Алгораб носи сатурново-марсово качество - звезда злокобна, крадлива, безжалостна, подмолна, тя се свързва с измами, обири, злоупотреби, разрушения. Когато е активирана, я “обвиняват” във враждебни действия, сблъсъци, инциденти, наранявания, терористични атаки и убийства.

Много е възможно затъмнението в социален план да дръпне спусъка на шокиращи и неочаквани агресивни явления, които разтоварват дълго трупано напрежение, но същевременно ще раздуха праха от стари сенчести схеми, ще провокира разкрития и ще пусне водата, помитайки емоционални, финансови, информационни “отпадъци”.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти