Зеленчукът, който потиска апетита

Зеленчукът, който потиска апетита
Снимка: Thinkstock

За спанака се носят легенди, че е пълен със желязо, полезен и както добре знаем – „зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте“.

Дори анимационен герой има вдъхновен от здравословните качества на спанака – Попай Моряка, който хапва консерва спанак, която винаги му е под ръка, и става силен като и здрав като стомана.

Като всички зелени зеленчуци, спанакът има своите здравословни качества, освен това е вкусен и спокойно можете да разнообразявате менюто си с него, като го готвите по различни начини (за различните тънкости при приготвянето на този зеленчук можете да прочетете тук).

Разбира се, не може да се очаква, че като с магическа пръчка след първата той ще ви направи здрави, силни и щастливи, като в детско филмче, но определено няма да се отрази зле на организма ви.

Проучване на шведски учени даже е доказало, че в спанака се съдържа естествена съставка, която намалява апетита между храненията и така може да предотврати излишното трупане на килограми.

Шарлот Ерлънсън-Албертсън – професор по регулиране на апетита, открила съставка на име тилакоид, докато търсела начин за забавяне на храносмилането и ограничаване на угризенията, свързани с глада.

Комбинираните функции на храносмилането преработват храната по различен начин, която е склонна да се усвоява само в горната част на тънките черва.

Това ни предпазва от ключовите хормони, които ни карат да се чувстваме сити, да стигнат до мозъка.

"Обичам да казвам, че червата ни са безработни", добавя Албертсън.

15 души, които са приемали съставката в спанака всяка сутрин, признават, че е много по-лесно да се устои на изкушението да се яде между основните хранения.

Само по себе си яденето на спанак не е достатъчно.

Той трябва да бъде смачкан, филтриран, прекаран през центрофуга, за да може да освободи т.н. тилакоиди от клетките на растението.

"Нашите тела не могат да извлекат нужната съставка от пресен спанак без предварителното му обработване", казват учените.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти