Високият интелект ни пази от сърдечни заболявания

Който учи на здраве ще сполучи
Снимка: sxc.hu

Ниският коефициент на интелигентност е един от най-верните признаци за това какъв е рискът от сърдечно заболяване. Сред останалите застрашаващи фактори той заема второ място по важност след пушенето, а на трета и четвърта позиция се нареждат високото кръвно налягане и заседналият начин на живот, съобщава британският вестник "Дейли телеграф" (Daily Telegraph). Заключението е на екип от учени, финансирани по линия на Британския съвет за медицински изследвания.

Д-р Дейвид Бати, ръководител на проекта, обяснява важността на коефициента на интелигентност по отношение на риска от болести на сърцето с факта, че хората с нискo IQ далеч по-рядко се придържат към здравословен начин на живот, а и са принудени да се справят с проблеми, които впоследствие се отразяват на интелекта и здравето им.

През декември 2009 г. специалисти от университета в Гьотеборг пък доказаха наличието на връзка между добрата физическа кондиция и високия коефициент на интелигентност. Техните експерименти са показали, че човекът с поддържан мускулен тонус, по-рядко страда от сърдечни и белодробни заболявания - най-вече заради по-доброто снабдяване на организма с кислород. Но на този етап шведските експерти не са установили връзка между нивото на интелигентността и физическата сила.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент